Чому літні люди більше мерзнуть та як їм допомогти зігрітись
Чому літні люди більше мерзнуть та як їм допомогти зігрітись

Чому літні люди більше мерзнуть та як їм допомогти зігрітись

Коли стає холодно, організм потребує зігрівання, ним керує гіпоталамус – спеціальна область мозку. Саме він ініціює низку реакцій, коли ми починаємо мерзнути, пише NIH.

Що відбувається, коли ми мерзнемо

  • Прискорення кровообігу. Шкіра першою стикається з холодним повітрям і, відповідно, охолоджується швидше. У відповідь гіпоталамус збільшує приплив крові до охолоджених ділянок. Зверніть увагу, як рум’яніють щоки на морозі.
  • Тремтіння. Гіпоталамус може викликати озноб, змушуючи м’язи інтенсивно скорочуватися. Це виробляє тепло, що дозволяє організму швидше зігрітися.
  • Поява мурашок. Гіпоталамус активує дрібні м’язи для підняття волосків на шкірі. У наших предків густа шерсть створювала теплу повітряну подушку, але у сучасних людей цей рефлекс лише трохи підсилює тремтіння.
  • Розщеплення бурого жиру. Це запасне джерело тепла, яке активується в екстремальних умовах, щоб зігріти організм.

Чому літні люди частіше мерзнуть

З віком системи терморегуляції організму працюють менш ефективно. Шкіра стоншується, що посилює реакцію на холод, таку як звуження судин і поява мурашок.

Крім того, зменшується м'язова маса, знижуючи здатність до тремтіння, яке потрібне для зігрівання.

Також літні люди зазвичай споживають менше їжі, що зменшує рівень енергії і тепла. Запаси бурого жиру скорочуються з віком, майже зникаючи в старості.

Хронічні захворювання, такі як діабет, гіпертонія, стенокардія, хвороба Паркінсона та проблеми з щитоподібною залозою, можуть підсилювати чутливість до холоду, особливо в кінцівках.

Як допомогти зігрітись бабусі та дідусю

  1. Переконайтеся, що в будинку підтримується комфортна температура. Рекомендована температура у квартирі літніх людей становить 20 – 22 градусів за Цельсієм, а критична – 16 градусів за Цельсієм. Не покладайтеся лише на їхні слова, літні люди не завжди відчувають холод.
  2. Подаруйте грілки. Найбільш безпечні сольові грілки, які можна використовувати в ліжку.
  3. Купіть вовняні шкарпетки. Важливо утеплювати не лише верхній одяг, а й спідню білизну. Ноги мають бути в теплі, це допомагає швидше зігрітися і легше заснути.
  4. Забезпечте електричний обігрівач. Масляні обігрівачі із захистом від перекидання є безпечнішими для літніх людей.
  5. Уникайте прогулянок у мороз. Якщо потрібно відвідати лікаря, організуйте транспорт.
Теги за темою
Профілактика захворювань
Джерело матеріала
loader