Чому сперма може змінювати колір: перелік найпоширеніших причин
Чому сперма може змінювати колір: перелік найпоширеніших причин

Чому сперма може змінювати колір: перелік найпоширеніших причин

Білий колір спермі надає секрет передміхурової залози, який включає ферменти, лимонну кислоту, ліпіди та кислу фосфатазу. Під час кожної еякуляції з яєчок виходять сперматозоїди, і чим їх більше, тим густішою стає сперма, пише Mayo Clinic.

Безпечні зміни кольору сперми

Жовтуватий відтінок сперми може з'являтися з багатьох причин, включаючи безпечні. З віком у чоловіків сперма може ставати жовтішою. Також на колір впливають продукти, такі як куркума, цибуля, часник та спаржа. Після виведення цих продуктів з організму колір сперми повертається до звичного. Медикаменти можуть також впливати на колір.

Іноді сперма може проходити через уретру, і залишки сечі в уретрі під час еякуляції можуть надати їй жовтуватий відтінок. Нікотин також здатен фарбувати сперму в жовтуватий колір.

Червоні або коричневі відтінки сперми, ймовірно, викликані розривом маленької кровоносної судини і зазвичай не потребують занепокоєння. Якщо колір не нормалізується протягом кількох днів, зверніться до лікаря.

Небезпечні зміни кольору сперми

Зміна кольору сперми може бути сигналом захворювань.

  • Жовтяниця виникає при накопиченні в організмі білірубіну, який фарбує сперму в жовтий через швидкий розпад клітин крові або проблеми з печінкою, такі як гепатит.
  • Інфекції можуть викликати жовтуватий або зеленуватий колір сперми через бактерії в передміхуровій залозі, що викликають запалення (простатит).
  • Лейкоцитоспермія – стан, при якому збільшується кількість лейкоцитів у спермі, теж може впливати на колір.
  • Інфекції, що передаються статевим шляхом, такі як хламідіоз, герпес та гонорея, можуть надати спермі жовтувато-зелений відтінок.
Джерело матеріала
loader
loader