Назвали вид ходьби, який найкраще спалює калорії
Назвали вид ходьби, який найкраще спалює калорії

Назвали вид ходьби, який найкраще спалює калорії

Науковці пояснили, що для початку ходьби потрібно більше енергії, ніж на пізніх етапах прогулянки, коли тіло вже розігрілося. Висновки опублікували в журналі Proceedings of the Royal Society B.

У експеременті взяли участь 10 здорових добровольців, які бігали на доріжці, ходили й підіймалися сходами. Увесь цей час за ними спостерігали та робили потрібні заміри різних показників. Тренування мали різну інтенсивність і тривали від 10 секунд до 4 хвилин.

Зокрема, вимірювали темп ходьби учасників, аби визначили, які енергетичні витрати учасників під час коротких і довгих прогулянок.

"Коли ми ходимо короткими проміжками, ми споживаємо більше кисню і витрачаємо більше енергії, щоб подолати ту саму відстань", – зазначив автор дослідження Франческо Лучано.

Він привів у приклад автомобіль, який споживає більше пального упродовж перших кількох кілометрів, ніж потім. За словами науковця, такий же процес відбувається і з людським організмом.

Скільки енергію людина витрачає на хотьбу

Учені встановили, що ходьба або підйом по сходах по 10 – 30 секунд вимагає на 20 – 60% більше кисню, ніж подолання тієї ж відстані за один безперервний сеанс. Тобто, людина витрачає більше енергії, хоч і не так довго перебуває у русі.

Імовірно, на початку кожної прогулянки організм витрачає більше енергії, щоб розігнатися, ніж наприкінці вправи, коли тіло вже ефективно рухається.

Отже, краще ходити й зупинятися, щоб потім знову починати йти, ніж безперервно рухатися.

Перспектива відкриття

Ці дані можуть допомогти медикам у розробці програм реабілітації для людей з обмеженою мобільністю, зокрема тих, хто переніс інсульт. А також будуть корисними для людей, які намагаються схуднути чи підтримують фізичну форму.

"Розуміння енергетичних потреб під час коротких прогулянок може допомогти нам просувати фізичну активність у більш інклюзивний спосіб", – додає Лучано, маючи на увазі людей літнього віку, або з обмеженими можливостями.

Теги за темою
Спорт Здорове життя
Джерело матеріала
loader