Шведи знайшли спосіб зробити зерно таким же поживним, як м’ясо
Шведи знайшли спосіб зробити зерно таким же поживним, як м’ясо

Шведи знайшли спосіб зробити зерно таким же поживним, як м’ясо

Шведська інноваційна гідротермальна обробка зерна робить його багатим на мінерали та сприяє кращому засвоєнню мікроелементів, зокрема заліза та цинку. Про це повідомляє newfood, пише agronews.ua.

Цей прорив допомагає вирішити одну з основних проблем рослинної дієти — низьку біодоступність мінералів у рослинній їжі, порівняно з м’ясом. 

Наш організм краще засвоює мінерали з м’ясних продуктів, аніж із зернових культур. Але завдяки новій технології рослинна їжа може стати набагато поживнішою, забезпечуючи користувачів усіма необхідними елементами.

Проєкт під назвою “Mineral Shift” використовує вдосконалену стародавню технологію — гідротермальну обробку, яка полягає в замочуванні зерна за особливих температурних умов. Цей процес активує природні ферменти зерен, що зменшує вміст фітинової кислоти, антинутрієнта, який заважає організму засвоювати мінерали.

Після такої обробки рівень фітинової кислоти в зернах знижується до 99%, що дозволяє організму отримувати більше заліза та цинку. Тепер їх можна засвоїти майже так само ефективно, як і з м’ясних продуктів.

Це значне досягнення для тих, хто обирає рослинну дієту, адже така обробка може перетворити звичайну порцію цілозернової пасти на джерело більше мінералів, ніж традиційні макарони з тефтелями.

Окрім цього, інноваційний метод є екологічно чистим і не потребує значних витрат енергії чи ресурсів, що робить його стійким рішенням для харчової промисловості.

Проєкт підтримують кілька організацій, зокрема Axfoundation, MatLust Development Node, Hidden in Grains та Warbo Kvarn, за фінансовування Шведської агенції інновацій Vinnova. Разом вони прагнуть вдосконалити зернові продукти та зробити їх доступними для широкого кола споживачів.

Перші результати вже доступні на ринку: новий снек під назвою Råggyberry, виготовлений з гідротермально обробленого цілозернового шведського жита з додаванням фруктів та ягідного компоту, а також булгур з ячменю. Нині продукти піддаються тестуванню в роздрібних магазинах.



Перегляди: 0
Джерело матеріала