Єврокомісія профінансує моніторинг українських АЕС
Єврокомісія профінансує моніторинг українських АЕС

Єврокомісія профінансує моніторинг українських АЕС

ЄС продовжуватиме й надалі підтримувати український енергосектор, зокрема у підготовці й проходженні майбутньої зими.

Єврокомісія профінансує моніторинг українських АЕС

Європейська комісія виділяє три мільйони євро для роботи моніторингових місій МАГАТЕ на атомних електростанціях України. Ці кошти скерують, зокрема, і для місій на підстанціях, що є критичними для забезпечення роботи АЕС. Про це пресслужба Міністерства енергетики у середу, 16 жовтня.

“Російські атаки на критично важливі для роботи українських АЕС підстанції створюють серйозні загрози. Ми підтримуємо роботу місій МАГАТЕ на таких підстанціях, і для забезпечення відповідних потреб виділяємо 3 млн євро”, – зазначила єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон .

Міністр енергетики Герман Галущенко подякував європейським партнерам за підтримку ініціативи щодо роботи місій МАГАТЕ на підстанціях, критичних для АЕС. 

Сімсон запевнила, що ЄС продовжуватиме й надалі підтримувати український енергосектор, зокрема у підготовці і проходженні майбутньої зими. Герман Галущенко своєю чергою подякував партнерам за допомогу, яка продовжує надаватися як обладнанням, так і фінансово.

“Ми готуємося до ще однієї складної зими, адже рівень та інтенсивність російських атак зростають. Водночас завдяки, зокрема, і вашій підтримці, що надається як напряму обладнанням, так і через механізми Фонду підтримки енергетики України, ми імплементуємо концепцію децентралізованої розподіленої генерації, встановлюємо газові турбіни і газопоршневі установки, що допоможуть нам забезпечити електро- та теплопостачання у випадку відключень електроенергії”, – зазначив міністр.

Важливу роль для балансування системи під час ОЗП також відіграватиме імпорт електроенергії, та висловив сподівання на якнайшвидше ухвалення рішення ENTSO-E щодо збільшенням максимальної пропускної спроможності імпорту електроенергії з країн Європейського Союзу.

Окрему увагу приділили питанням посилення захисту енергооб’єктів. Галущенко наголосив, що найкращим захистом для енергосектору є системи протиповітряної оборони.

Країна-агрессор Росія може відновити масовані обстріли по енергетиці України. Про це сказав секретар Ради національної безпеки та оборони (РНБО) Олександр Литвиненко.

Нагадаємо, на Харківщині поцупили обладнання для ремонту енергетики на понад 17 мільйонів гривень.



Джерело матеріала
loader
loader