В Україні відбувся Український тваринницький саміт
В Україні відбувся Український тваринницький саміт

В Україні відбувся Український тваринницький саміт

У Києві відбувся UKRAINIAN LIVESTOCK SUMMIT 2024, організований компанією «ПроАгро Груп» спільно з Українсько-Європейським Бізнес Хабом, Українською Аграрною Конфедерацією, Спілкою молочних підприємств України, Інститутом тваринництва НААНУ, Одеським Національним технологічним університетом й Міжрегіональним Союзом птахівників та кормовиробників України за підтримки Міністерства аграрної політики України.

Це вже третій за рахунком саміт (перший відбувся у листопаді 2022 року), який став головною подією року в галузі ефективного тваринництва і птахівництва.  Цього разі організатори знову постаралися зробити неможливе і вмістити в рамки одного дня фахове обговорення усіх актуальних питань вітчизняного птахівництва, скотарства, свинарства та кормовиробництва.

Proagro 2024 140

Попри жорстоку війну, життя триває, й аграріям треба думати про людей – як їх прогодувати, і думати про самих себе – як вижити в цей час, як не лише зберегти, а й розвинути виробництво, даючи крайні хліб і все, що до хліба – масло, молоко, яйця, м’ясо тощо. Перед тваринниками стоїть багато завдань – не лише забезпечити роботу галузі, а й зробити її якомога більш ефективною.

Так само потребують вирішення багато проблем – це і забезпечення тварин кормами, і безпекові питання, і логістичні, і питання збуту й переробки, і ще десятки й десятки інших. Ці теми не можна відкладати, очікуючи на більш підходящі часи, їх потрібно обговорювати й вирішувати вже зараз.

Про це у своєму вітальному слові сказав директор «ПроАгро Груп» Олег Клименко. На відкритті конференції президент УАК Леонід Козаченко зазначив, що тваринництво в Україні становить близько 35% в загальному виробництві продукції АПК, а перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький зупинився на основних викликах, які стоять перед галуззю.

«Ми зараз бачимо, як різко падає поголів’я ВРХ в господарствах населення, збільшити яке не так швидко і не так просто. Ми бачимо зараз й проблеми з доступом до ринків продукції українського птахівництва, зокрема обмеження для експорту яєць і м’яса птиці з боку ЄС. Мінагрополітики й уряд активно шукають шляхи вирішення цих проблем. Зокрема, разом з профільними асоціаціями щотижнево розглядаємо план заходів з зупинки спалахів АЧС. Розробляємо програми надання підтримки малим, а надалі й середнім виробникам на утримання корів, доступу тваринників до кредитних коштів», – зазначив Тарас Висоцький.

Proagro 2024 99

Своєю чергою, голова комітету ВРУ з питань аграрної і земельної політики Олександр Гайду, вітаючи учасників саміту, підкреслив, що тваринництво – один з найбільш працевитратних напрямків в сільському господарстві, який наразі рятує весь аграрний бізнес. Тому агрокомітет завжди готовий підтримати ініціативи стосовно законодавчої підтримки розвитку галузі.

Впродовж саміту відбулося шість дискусійних панелей, присвячених птахівництву, свинарству, скотарству, кормовиробництву і переробці продукції тваринництва. На них виступило понад сорок спікерів – керівників і провідних фахівців тваринницьких господарств, переробних підприємств, комбікормових виробництв, обслуговуючих компаній.

Зокрема, в рамках панелі «Птахівництво: розвиток попри війну» генеральний директор «Ясенсвіт» Юлія Фльорова підняла питання нестачі робочої сили, зазначивши, що бракує як чоловіків, так і жінок. Одним зі шляхів подолання виклику пані Юлія вказує автоматизацію виробництва за допомогою інновацій.

При цьому «Ясенсвіт» продовжує адаптовуватись до ринку, трансформованого війною, реагуючи на нові запити споживачів та пропонуючи нові продукти. Зокрема, компанія вже розпочала виробництво варених яєць без шкарлупи, що особливо актуально для військових, які, таким чином можуть легко отримати готовий до споживання білок.

Зі свого боку Роман Кантаровський, керівник розвитку проєктів зовнішнього інвестування групи компаній VITAGRO, під час дискусії «Свинарство: трансформації та перспективи» акцентував на необхідності для вітчизняних виробників розширювати свої ринки збуту, що зі свого боку ставить перед компаніями низку завдань: витримувати стандарти біобезпеки, покращувати ефективність вирощування тварин, знаходити інструменти для здешевлення собівартості продукту.

Proagro 2024 288
Proagro 2024 295

Одним з таким рішень пан Роман назвав створення власного замкнутого циклу виробництва кормів та годівлі тварин: «Ще в 20-му році ми запустили власний комбікормовий завод… і ми розуміємо, що кормова база складає майже 70% собівартості вирощування».

Водночас Людмила Білокінь, головний технолог з тваринництва агропромхолдингу «Астарта-Київ», котрий в останні роки активно розвиває свої потужності тваринництва, в рамках дискусії «Відновлення та розвиток скотарства» розповіла, що для бізнесів сьогодні важливо не припиняти рух вперед, попри війну та складні обставини. «Наша команда дотримується думки, що зараз треба робити по максимуму, не чекаючи мирних часів, тому що ми втратимо час для покращення, адаптації та оптимізації…щоб у кращі часи ми могли бути конкурентними», – зазначила Білокінь.

Але говорили в рамках саміту спікери не тільки про виклики та перспективи виробництва продукції тваринництва, а й приділили окрему увагу тенденціям в секторі переробки. Зокрема Вадим Чагаровський, голова Ради директорів «Спілки молочних підприємств України» під час панельної дискусії «Молочна індустрія: шляхи максимізації прибутку, переробка та можливості» поділився здобутками галузі в часи війни.

Зокрема пан Вадим розповів, що, незважаючи на те, що понад 40 підприємств були зруйновані агресором, сектор не втратив обсяги виробництва та навіть успішно почав постачати продукцію молочної переробки до Європейського Союзу за спрощеною процедурою з 2022 року. Також голова Спілки відзначив, що у 2023-2024 роках відбулося пожвавлення внутрішнього споживчого ринку.

Зі свого боку Олександр Самохвалов, генеральний директор «Люстдорф» підсвітив проблему нестачі сировинної бази для молочної переробки та запевнив, що вітчизняні переробники мають можливість переробляти вдвічі більші обсяги молока, що дало би можливість значно збільшити експортні потужності України та покращити торговельний баланс в цій галузі.

Proagro 2024 52
Proagro 2024 154

На усіх панелях і обговореннях акцент з поточних проблем неодмінно зміщувався на пошук шляхів їх подолання. Лунали конкретні пропозиції, приводилися кейси виробників з прикладами дієвих рішень для забезпечення ефективності і стабільності роботи, пропонувалися нові можливості від компаній-інвесторів, донорських фондів. Організатори UKRAINIAN LIVESTOCK SUMMIT як завше зібрали й передали всі зауваження, пропозиції від учасників до органів влади, організацій, які компетентні у розробці рішень і вжитті відповідних заходів. Таким чином прагнемо трансформувати слова в дію.

Загалом на цьогорічному тваринницькому саміті зібралося понад 600 учасників, які з’їхалися практично з усіх областей України. Особливо приємно бачити, що представництво події зростає, адже на першому саміті у 2022 році учасників і гостей було трохи більше трьохсот, а на другому – майже п’ятсот.  

Як і зазвичай, кожний мав можливість самостійно обрати для себе найбільш зручний формат роботи. Ніхто не прив’язаний до стільця в залі конференцій, тому можна було слухати виступи спікерів або ж спілкуватись за чашкою кави з колегами в лаунж-зоні, відвідувати виставкові стенди чи проводити ділові переговори. Цього року саміт змінив і свою локацію – вперше він відбувся у КВЦ «Парковий», де відвідувачі оцінили комфортність роботи та якість сервісу.

Proagro 2024 159

Під час саміту працювала виставка обладнання та технологічних рішень у галузі тваринництва Livestock Expo 2024, на якій свої експозиції представили понад 40 компаній-постачальників продуктів, послуг та інновацій для сектору. Особливу подяку висловлюємо компаніям Vencomatic, AgriGo, Fenix Agro, RUTS та 4 Стихії, які виступили ексклюзивними партнерами заходу, та Офіційному партнеру – компанії SocTrade.

Організатори цьогорічного Ukrainian Livestock Summit висловлюють щиру подяку за допомогу у його організації численним компаніям-партнерам, а також медіа, які інформували про його підготовку і висвітлювали саму подію.


Перегляди: 0
Джерело матеріала
loader