Українець допомагав ухилянтам отримувати "діагнози" за криптовалюту
Українець допомагав ухилянтам отримувати "діагнози" за криптовалюту

Українець допомагав ухилянтам отримувати "діагнози" за криптовалюту

Житель Харківського району був постачальником фейкових документів про захворювання.

Слідчі оголосили підозру 26-річному жителю селища Бабаї у Харківському районі, який обіцяв військовозобов'язаним чоловікам отримати відстрочку від військової служби. Він просив за це гроші.

За даними слідства, чоловік казав військовозобов'язаним, що в нього є зв'язки серед членів медико-соціальної експертної комісії в одній з лікарень Харкова та серед співробітників військкомату. Він пропонував оформити документи про наявність захворювання, щоб отримати відстрочку.

"Усі організаційні моменти чоловік брав на себе — військовозобов'язаному навіть не треба було особисто відвідувати медзаклад. Оплата "послуги" мала здійснюватись двома частинами. Під час зустрічі "клієнт" передав ділку копії особистих документів, після чого ділок надав вказівку, куди саме і як передати гроші. Однак отримати "оплату" підозрюваний не встиг — його затримали правоохоронці", — розповіли у Харківській обласній прокуратурі.

За інформацією Головного управління Нацполіції Харківщини, клієнтом підозрюваного став 52-річний чоловік. У вересні чоловікові потрібно було оновити дані у військкоматі. За деякий час "помічник" зателефонував клієнту та сказав, що має надати йому копію паспорта та ідентифікаційного коду для оформлення документів, однак спочатку потрібно дати аванс у розмірі 4000 доларів у криптовалюті.


"Чоловіка затримали правоохоронці одразу після того, як він одержав від "замовника" копії документів та після надання вказівок військовозобов'язаному щодо переведення коштів", — повідомили у поліції.

Підозру чоловікові склали за ч. 3 ст. 369-2 (зловживання впливом) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до восьми років тюрми та конфіскацію майна. Чоловіка відправили під варту. Правоохоронці встановлюють усіх "клієнтів" чоловіка та інших причетних до злочину.

Джерело матеріала
loader