Чому болить в грудях: перелік найпоширеніших причин
Чому болить в грудях: перелік найпоширеніших причин

Чому болить в грудях: перелік найпоширеніших причин

Загалом є шість причин, які можуть викликати біль у грудях, пише Mayo Clinic. Давайте проаналізуємо кожен з них.

Чому болить в грудях

Гострі стани. Сильний і раптовий біль у грудях вимагає термінового медичного втручання. Такі стани, як інфаркт міокарда, розшарування аорти, спонтанний пневмоторакс та тромбоемболія легеневої артерії, потребують негайної діагностики та втручання.

Запальні процеси. Біль середньої інтенсивності може бути викликаний запаленнями, такими як плеврит, пневмонія, перикардит, міокардит, захворювання середостіння або пухлини. Ці стани потребують ретельного обстеження та лікування.

Неврологічні причини. Всупереч поширеній думці, неврологічні причини болю в грудях трапляються досить рідко. Біль після фізичного навантаження або в незручній позі найчастіше є неспецифічним м'язово-скелетним болем.

Ураження нерва або корінця часто супроводжується невропатичним больовим синдромом – він може проявлятися через оніміння або гіперчутливість, печіння, відчуття мурашок по шкірі або відчуття, ніби шкіру пече.

Один із яскравих прикладів ураження нервових структур – оперізуючий лишай, який атакує ганглії спинномозкових нервів. У результаті вздовж нервового корінця, окрім висипу, виникає біль, печіння і зміни чутливості шкіри – оніміння або гіперчутливість. Отже, якщо у вас не спостерігається нічого з вищезазначених симптомів, швидше за все, це не міжреберна невралгія, навіть якщо ви відчуваєте біль між ребрами.

Неспецифічний м’язово-скелетний біль. Більшість болів у грудях є результатом неспецифічного м’язово-скелетного болю, це може бути міофасціальний больовий синдром, груднинний синдром, ксифоїдалгія, синдром Тітце, реберно-груднинний синдром і синдром ковзного ребра. Лікування цих станів часто включає застосування знеболювальних, фізіотерапію та корекцію способу життя.

Психологічні причини. Необхідно враховувати можливість, що біль у грудях може бути пов’язаний з тривожними і соматоформними розладами, що вимагає комплексного підходу до лікування, включаючи психотерапевтичну допомогу.

Компресійні переломи через остеопороз. Біль у хребті, пов’язаний з компресійними переломами через остеопороз, вимагає оперативного лікування та замісної терапії для запобігання подальшій втраті кальцію.

Коли звертатися до лікаря

При появі будь-якого болю в грудній клітині важливо без зволікань звертатися до лікарів для обстеження і призначення адекватного лікування.

Грамотний підхід, заснований на доказовій медицині, дозволяє ефективно усувати більшість причин болю в грудях, мінімізуючи ризики для здоров’я пацієнта. Важливість своєчасного звернення за кваліфікованою допомогою не можна переоцінити.

Джерело матеріала
loader