Навіщо ставити гортензію в холодильник: розкрито секрет досвідчених флористів
Навіщо ставити гортензію в холодильник: розкрито секрет досвідчених флористів

Навіщо ставити гортензію в холодильник: розкрито секрет досвідчених флористів

Навіть дуже пересохлу гортензію можна повернути до життя всього за кілька годин.

Гортензії можна вирощувати не лише у відкритому ґрунті, а й у вазонах - перші 4-5 років вегетації вони прекрасно почуватимуться. Гортензії - досить примхливі рослини і вимагають ретельного догляду, особливо в тому, що стосується зволоження. Багато садівників стикалися з ситуацією, коли кущ гортензії раптово зів'яв - це може трапитися або після тривалої перерви між поливами, або від сильної спеки.

На Youtube-каналі Classy Flowers розповіли, як можна швидко повернути гортензію до життя після зневоднення.

Якщо гортензія зів'яла, багато хто одразу думає, що рослина загинула і кущ одразу ж відправляється на смітник. Але досвідчені садівники знають, що навіть таку квітку можна повернути до життя.

Як "напоїти" гортензію швидко та ефективно?

Флорист поділилася секретом, як повернути до життя гортензію після пересихання всього за кілька годин.

"Подивіться, який вигляд має коріння гортензії. Грудка землі сильно висохла і коріння зневоднене. Якщо такий горщик поливати зверху, то сильно висохла зім'ята земля, насичена повітрям, не здатна абсорбувати вологу, і вода, просто обтікаючи грудку землі, виллється назовні. Хоча ви думатимете, що ви полили рослину", - розповіла вона.

Флорист радить поливати гортензію зануренням, щоб напевно промочити землю. Здавалося б, у цьому способі немає нічого нового. Однак є кілька нюансів.

Таку гортензію можна повернути до життя / скріншот

Воду потрібно брати теплу. Для цього додайте окріп у відро з водою. Температура є каталізатором біологічних процесів, і це значно прискорить гідратацію.

Вода має бути гарячою, але щоб ваша рука могла терпіти цю температуру. Занадто гаряча вода може пошкодити пересохле коріння рослини. Вода швидко втрачає своє тепло, віддаючи енергію рослині. Тож, боятися не варто.

Другий важливий момент полягає в тому, що необхідно максимально припинити випаровування вологи через листову поверхню, оскільки рослина під час дихання теж сильно втрачає вологу. Щоб зупинити втрату вологи, потрібно добре окропити весь кущ з пульверизатора водою.

І останній крок. Підігрівши знизу коріння і зупинивши випаровування зверху, для прискорення гідратації слід поставити гортензію або ж у прохолодне приміщення, або ще краще в холодильник. Найефективніша температура - від плюс 5 до 10 градусів Цельсія.

Скриншот

За словами флориста, буквально через дві-три години гортензія оживе.

Звісно, не всі квіточки за сильного зневоднення повернуться до життя, оскільки завжди є точка загибелі, за якою зворотний процес неможливий навіть у найжиттєздатніших рослин.

Після повної гідратації необхідно видалити всі загиблі частини рослини, квіти, а також листя, щоб уникнути бактеріальних і грибкових уражень, які можуть з'явитися на омертвілих частинах рослини.

Так виглядатиме гортензія після гідратації / скріншот

"Обрізавши, я висаджу кущ у саду, і якщо такої можливості немає, то потрібно стежити за тим, щоб зневоднення не повторилося, бо це дуже великий стрес для рослини", - резюмувала флористка.

Дивіться відео - Як повернути до життя гортензію після пересихання:

Youtube-канал Classy Flowers

На Youtube-канал Classy Flowers підписані 339 тисяч осіб.

Авторка - флорист з Канади і розповідає про те, як робити квіткові композиції власноруч, також ділиться ідеями для декорування і дає поради щодо садівництва.

Раніше Главред писав, як змусити гортензію поміняти колір. Садівники кажуть: щоб досягти певного кольору у гортензій, можна змінити кислотність ґрунту або використовувати спеціальні добрива, які містять алюміній.

Вам також може бути цікаво:

Джерело матеріала
loader