Стратегія ветеранської політики є живим документом, який адаптуватимуть до потреб військових - Калмикова
Стратегія ветеранської політики є живим документом, який адаптуватимуть до потреб військових - Калмикова

Стратегія ветеранської політики є живим документом, який адаптуватимуть до потреб військових - Калмикова

Стратегія ветеранської політики – це живий документ, який точно не будуть приймати на 100 років. Його адаптуватимуть до потреб військових.

Про це в Івано-Франківську, де відкрили форум «Ветерани – шлях додому», розповіла міністр у справах ветеранів Наталія Калмикова, передає кореспондент Укрінформу.

«На виконання Указу Президента України підготовлена Стратегія ветеранської політики. Вона зараз знаходиться і на громадському обговоренні, і на зовнішньому погодженні. Очікуємо, що найближчим часом її буде прийнято. .… Це - живий документ і він не буде прийнятий на 100 років. Бо ж змінюється вікова, статева структура, змінюється робота і залучення громад. Адаптація ветеранської політики до потреб та спроможності і є тим шляхом, яким ми маємо йти», - переконана Калмикова.

За її словами, над цією Стратегією працювали фахівці різних напрямків разом з коаліцією ветеранських організацій. У документі передбачені і здоров’я ветерана, і родина, і економічна спроможність, повага і вшанування військових. За кожним із цих пунктів буде опрацьований план дій.

Нині, каже міністерка, в країні помітно збільшується мережа ветеранських просторів, хабів та реабілітаційних центрів.

«Міністерство охорони здоров’я активно працює, щоб розбудовувати спроможність реабілітаційних закладів як у частині обладнання і технологій, так і в частині розвитку фахівців. Я бачу ці зміни, і ми це підтримуємо і допомагаємо МОЗ та адвокатуємо потреби ветеранів, щоб у результаті ми досягли такої ситуації, коли ветеран є активним членом суспільства», - додала Калмикова.

«Реабілітаційних закладів точно має бути більше», - переконаний засновник та керівник Першого добровольчого хірургічного шпиталю «Брасс» Станіслав Онищук.

На його думку, одна система охорони здоров’я чи соцзахисту з цим точно не впорається. Потрібно залучати різні заклади – від освітніх до кафедр психологій та приватних.

«Думаю, для держави та громади легше трансформувати лікарняні відділення, які часто є не заповнені, в реабілітаційні. Оце, мабуть, та політика, яка має бути реалізованою у найближчі місяці та роки», - вважає Онищук.

Він додав, що нині є проблеми у лікуванні та фаховій реабілітації військових, які вже демобілізовані.

«Вони отримали травму на війні, були демобілізовані, але змушені самотужки справлятись із труднощами. Як приклад, у нас лікується військовий, мій однокласник, який отримав травму хребта із повним паралічем нижньої половини тіла. Він 7 місяців лікувався в Хорватії, повернувся. …За 4 місяці він вже рухає ногами. І ми маємо прогноз, що за 3-4 місяці він буде ходити. Але цього б не було, якби він потрапив у заклад, який не займався б з ним профільно, бо ж треба було працювати з ногами, піднімати його, вчити ходити, мотивувати, і створював атмосферу. Це мають бути умови спеціалізованого реабілітаційного стаціонару. А таких майже немає, бо ті, що працюють, переповнені діючими військовими. Тому питання продовження лікування військових травм вже не для військових – всеохоплююча проблема», - зазначив Онищук.

За його словами, хірургічний стаціонар Першого добровольчого хірургічного шпиталю «Брасс», який працює на Прикарпатті від початку повномасштабної війни, розрахований на 14 пацієнтів. Втім, останнім часом менш як 17 людей тут не лікуються. Щомісяця шпиталь приймає на лікування до 30 пацієнтів з усієї України, і переважно це – військові.

«Наша задача, яку ми пробуємо вирішити, це – добудова додаткових корпусів та приміщення. При тій самій команді фахівців та операційній ми могли б робити у 3-4 рази більше», - переконаний Онищук.

Він додав, що оприлюднив свої пропозиції під час форуму «Ветерани - шлях додому» і сподівається на ухвалення відповідних рішень.

«Цей форум - дуже важлива дискусія, яка має бути у всіх громадах. Бо всі нормативи, закони і постанови, які видаються на рівні державної політики, врешті реалізуються там, де ветеран приходить додому», - зазначила Наталія Калмикова.

Для цього необхідно об’єднувати зусилля всіх, аби шлях ветерана додому був чітким та зрозумілим.

«Нікому у світі не довелось вирішувати питання роботи з ветеранами в таких масштабах, як їх треба вирішувати в Україні. Тобто, ми не знайдемо готового досвіду чи універсального рішення… Але треба знаходити хороші рішення, які мають наші партнери. Є країни, які десятиліттями розбудовували цю систему, і ми будемо вчитись. Та найголовніше – ми зможемо повноцінно задіяти цей золотий фонд (ветеранів - авт.), для подальшого успіху України, коли в цьому бачитиме цінність громада і буде над цим працювати», - переконаний GR-радник програми USAID «RАДА: наступне покоління» Андрій Шевченко.

Форум «Ветерани – шлях додому», який відкрили в Івано-Франківську, є вже четвертим. Раніше подібні форуми були проведені у Тернополі, Звягелі та інших містах.

«Ветерани - шлях додому» — це серія форумів, що проводяться в регіонах України, спрямованих на покращення задоволення потреб ветеранів, налагодження взаємодії між ветеранами, громадами, Верховною Радою та органами влади.

Як повідомляло агентство, Український ветеранський фонд профінансував понад 800 проєктів.

Фото: Facebook / Наталія Калмикова

Джерело матеріала
loader