Політичні ігри Нетаньяху: чому демократи США не можуть спати спокійно
Політичні ігри Нетаньяху: чому демократи США не можуть спати спокійно

Політичні ігри Нетаньяху: чому демократи США не можуть спати спокійно

У США представники Демократичної партії хвилюються, що Біньямін Нетаньяху намагається "вплинути" на вибори на користь колишнього президента Дональда Трампа, пише The Hill.

Видання пише, що після нападів 7 жовтня адміністрація Байдена була не більше ніж "лежачим поліцейським" на шляху агресивних військових зусиль уряду Нетаньяху в Газі, а тепер і в Лівані. Байден прагнув знизити кількість жертв серед цивільного палестинського населення і укласти угоди про припинення вогню в обох конфліктах. Він хотів розпочати переговори щодо рішення про створення двох держав. Але зазнав невдачі у всіх трьох цілях, хоча йому слід віддати належне за тиск на Ізраїль принаймні для того, щоб дозволити більше гуманітарної допомоги в Газу.

Нетаньяху дійсно може віддати перевагу перемозі Трампа на виборах. Зрештою, близькосхідна політика адміністрації Трампа була по суті списком справ Нетаньяху, від перенесення американського посольства в Єрусалим до визнання Голанських висот ізраїльською територією і виходу з ядерної угоди з Іраном.

"Проте в той же час віце-президент Камала Гарріс послідовно підтримувала "законні військові цілі Ізраїлю щодо усунення загрози з боку ХАМАСу". Вона ніколи не натякала на те, що у разі обрання вона зменшила б військову підтримку США Ізраїлю. Тому твердження про те, що Нетаньяху та його кабінет приймають важливі рішення - наприклад, чи бомбардувати ядерну інфраструктуру Ірану - на основі того, як вони можуть вплинути на голосування в окрузі Нортгемптон у Пенсільванії, який може вирішити результат виборів, є натяжкою", - зазначає видання.

Звичайно, Нетаньяху - підступний персонаж. Разом з тим, демократи виявляють лицемірство, скаржачись на те, що Нетаньяху впливає на вибори в США. Адже вони самі намагалися усунути його з посади прем'єр-міністра Ізраїлю.

"Ізраїль є політичною проблемою для демократів не через Нетаньяху, а тому що військова підтримка Ізраїлю Байденом суперечить його близькосхідній дипломатії. Незважаючи на міжнародну та внутрішню критику, адміністрація Байдена забезпечила Ізраїль постійним потоком високоруйнівної зброї, водночас дипломатично вимагаючи від Ізраїлю діяти стримано і шукати припинення вогню, а не використовувати цю зброю. Нетаньяху, знаючи, що має тверду підтримку республіканців, не дивно, що прийняв зброю і проігнорував дипломатію стриманості Байдена", - йдеться у статті.

Демократи можуть отримати мало визнання від виборців як за зброю, так і за політику стриманості. Деякі опитування показують, що Гарріс добре справляється з єврейськими виборцями, але інші, незважаючи на військову підтримку Ізраїлю Байденом, показують, що у неї найменша підтримка серед будь-якого кандидата в президенти від демократів за три десятиліття. Трамп випереджає Гарріс на 4 пункти в національних опитуваннях серед американських арабів та мусульманських виборців, які, здається, не вражені стратегією стриманості адміністрації.

"Демократи повинні боятися не макіавеллівської гри Нетаньяху, а того, що їхня власна когнітивно дисонансна політика на Близькому Сході зашкодить їм 5 листопада", - наголошує видання.

Джерело матеріала
loader