Точицький і посли G7 обговорили збереження культурної спадщини та боротьбу з дезінформацією
Точицький і посли G7 обговорили збереження культурної спадщини та боротьбу з дезінформацією

Точицький і посли G7 обговорили збереження культурної спадщини та боротьбу з дезінформацією

Міністр культури та стратегічних комунікацій Микола Точицький і керівники дипломатичних місій країн «Групи семи» обговорили ключові ініціативи зі збереження культурної спадщини, а також боротьбу з дезінформацією та стратегію розвитку незалежних медіа в Україні.

Про це повідомили в Міністерстві культури та стратегічних комунікацій, передає Укрінформ.

Участь у зустрічі взяли посли Італії, Канади й Великої Британії, тимчасові повірені у справах посольств США та Німеччини, а також Представництва Європейського Союзу в Україні.

Точицький ознайомив їх, зокрема, з основними напрямами плану, який Україна презентуватиме на зустрічі міністрів культури країн «Групи семи» наступного року в Римі. Це такі, як захист і відновлення історичних об’єктів, боротьба з російською пропагандою та промоція українських культурних продуктів на міжнародному рівні.

Точицький і посли G7 обговорили збереження культурної спадщини та боротьбу з дезінформацією - Фото 1

«Я, безперечно, вдячний вам всім за те, що ви є нашими союзниками у боротьбі за українську незалежність та суверенітет. Ми повинні стояти разом. Адже ця війна – це спроба повністю знищити українську ідентичність. Росія воює не лише за територію, а й проти наших митців, проти нашої культури», – заявив міністр.

Він поінформував, що через російську агресію в Україні загинули вже 125 культурних діячів, понад 1600 об’єктів культурної спадщини зруйновані та пошкоджені.

Точицький і посли G7 обговорили збереження культурної спадщини та боротьбу з дезінформацією - Фото 2

Точицький подякував представникам країн G7 також за допомогу в поверненні Україні артефактів. Він нагадав, що близько 1,7 млн музейних експонатів ще залишаються на захоплених Росією територіях, крім того, країна-агресор продовжує красти важливі історичні об’єкти.

«Тому наше завдання зараз – продовжувати працювати разом над вирішенням цих питань», – підкреслив міністр.

Точицький і посли G7 обговорили збереження культурної спадщини та боротьбу з дезінформацією - Фото 3
 

Посол Італії Карло Формоза зі свого боку наголосив на важливості всебічної підтримки України в питаннях відновлення зруйнованих об’єктів культурної спадщини.

«Ми всі розуміємо, як важливо, аби ви продовжували боротися за свою ідентичність, яка постійно піддається атакам з боку росії. У цей важкий час я хочу, щоб ви знали – ми всі з вами. Ми продовжуватимемо підтримувати вас у боротьбі за свободу та демократію. Лише завдяки спільним зусиллям ми зможемо забезпечити вільне майбутнє без загроз», – зазначив він.

Точицький і посли G7 обговорили збереження культурної спадщини та боротьбу з дезінформацією - Фото 4

Посол Канади Наталка Цмоць зосередила увагу на питанні боротьби з дезінформацією, відзначивши, що «російська пропаганда є глобальною проблемою, яка торкається не лише України, але й усіх країн світу».

Точицький зауважив, що слід навчити суспільство працювати з інформацією, вміти критично сприймати й аналізувати дані. За його словами, потрібно створити умови, у яких українці будуть не лише поінформованими, а й активними учасниками, які своїми силами допомагають популяризувати культурну ідентичність.

«Освіта – це ключ до боротьби з пропагандою та збереження нашої національної спадщини. Українці, які представляють нас у різних країнах, є митцями, інтелектуалами та діячами з твердою позицією. Саме вони можуть розповідати нашу історію світові», – додав він.

Щодо розвитку незалежних медіа в Україні, посол Британії Мартін Гарріс і тимчасово повірений у справах посольства США Джон Гінкель відзначили важливу роль журналістів у цьому процесі. На їхнє переконання, саме підтримка суспільного мовлення допоможе зберегти демократичні цінності в Україні та підвищити медіаграмотність людей.

Точицький і посли G7 обговорили збереження культурної спадщини та боротьбу з дезінформацією - Фото 5

Очільник Мінкультури зі свого боку акцентував, що слід підтримувати професійний підхід до журналістики, допомагаючи експертам розкривати правду про події в країні та протистояти російським наративам.

«Адже є багато безкоштовних медіа, які не верифікують інформацію. А також інтерпретують події і факти у своїй версії подачі. Саме тому ми маємо працювати разом, щоб зміцнити наші професійні стандарти та розвивати сферу журналістики, яка, безумовно, є елементом демократичної держави», – наголосив міністр.

Тимчасово повірений у справах посольства Німеччини Тім Пранґе порушив питання спільної історії України із сусідніми державами, зокрема з Польщею, та ролі діаспори в популяризації держави.

Як повідомляв Укрінформ, унаслідок повномасштабної збройної агресії РФ в Україні зазнали пошкоджень 1169 пам’яток культурної спадщини.

Джерело матеріала
loader
loader