Українцям нагадали, як розрізнити застуду, грип та ковід
Українцям нагадали, як розрізнити застуду, грип та ковід

Українцям нагадали, як розрізнити застуду, грип та ковід

З настанням жовтня в Україні офіційно стартував епідемічний сезон 2024-2025 років. Це означає, що в країні очікується зростання кількості випадків гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ), включаючи застуду, грип та COVID-19.

У зв'язку з цим Міністерство охорони здоров'я України виступило з важливим нагадуванням про те, як розрізняти ці захворювання та яких заходів профілактики слід вживати.

Симптоми застуди

Застуда, яку найчастіше викликають риновіруси, зазвичай розвивається поступово протягом кількох днів. Починається вона, як правило, з першіння в горлі та рясного нежитю. У наступні дні у людини може спостерігатися біль у горлі, закладеність носа, незначне підвищення температури, слабкість та головний біль. Важливо, що терміном " застуда " часто мають на увазі захворювання, викликані різними вірусами - їх налічується понад 200 видів.

Простуди или грипп
Простуди или грипп

Симптоми грипу

Грип, на відміну простуди, починається раптово і характеризується різким підйомом температури. На початковій стадії захворювання часто з'являються сильний головний та м'язовий біль, жар, слабкість та виражена втома. Кашель, утруднене дихання, виділення слизу та біль у горлі зазвичай приєднуються пізніше. Вірус грипу вражає не лише верхні дихальні шляхи та легені, але й може безпосередньо впливати на серцевий м'яз та внутрішню поверхню кровоносних судин, що було підтверджено дослідженнями в Університеті штату Огайо (США).

грипп.1

Симптоми коронавірусу

COVID-19 має симптоми, схожі як із застудою, так і з грипом. Захворювання зазвичай починається з респіраторних симптомів - кашлю, утрудненого дихання, виділення слизу та болю в горлі. Однак, точний діагноз може бути поставлений тільки після проведення спеціального тестування.

Коронавирус в Украине, новый штамм "Дельта", "Омикрон", прогноз, новая волна заболеваемости
Коронавирус в Украине
"Хвиля"

Профілактика

Міністерство охорони здоров'я наголошує, що найбільш ефективною профілактикою як COVID-19, так і грипу є щорічна вакцинація, особливо для людей із груп ризику. При цьому важливо розуміти, що вакцинація проти грипу не захищає від COVID-19 та навпаки. Однак це щеплення можна робити в один день або з мінімальним інтервалом.

У поточному епідемічному сезоні вакцинація проти COVID-19 залишається безкоштовною для населення України. Медичні установи використовують омікрон-специфічні вакцини Comirnaty від Pfizer, призначені як для дорослих, так і для дітей. Щоб зробити щеплення, достатньо звернутися до свого сімейного лікаря. Згідно з оновленими рекомендаціями, для більшості людей достатньо зробити одне щеплення. Ревакцинацію через 6-12 місяців рекомендується проводити людям із груп ризику.

Вакцинація від коронавірусу
Вакцинація від коронавірусу

Щодо вакцинації проти грипу, то вона не входить до переліку безкоштовних щеплень. Проте з початку жовтня в аптеках України вже доступні вакцини проти грипу французького та корейського виробництва. Всі ці препарати сертифіковані та пройшли державний контроль якості.

Міністерство охорони здоров'я нагадує, що грип при тяжкому перебігу може спричинити небезпечні ускладнення, включаючи ураження серця, легень та нирок. Саме тому щорічна вакцинація проти грипу настійно рекомендується, особливо для людей із груп підвищеного ризику.

Додамо, що раніше в МОЗ пояснили, коли в Україні можна буде придбати ліки на основі канабісу.

Джерело матеріала
loader