Опалювальний сезон 2024-2025: строки та тарифи
Опалювальний сезон 2024-2025: строки та тарифи

Опалювальний сезон 2024-2025: строки та тарифи

Опалювальний сезон 2024-2025: строки та тарифи

Він традиційно розпочинається у середині осені.

У жовтні традиційно в Україні розпочинається опалювальний сезон. Видання «На пенсії» розповіло, коли він почнеться цього року та скільки українці будуть платити за опалення.

Опалювальний сезон в Україні зазвичай починається в середині жовтня, десь приблизно 15 – 16 числа. Але точна дата залежить від погодних умов, і рішення приймають місцеві адміністрації, коли середньодобова температура тримається на рівні +8°C протягом трьох діб.

Вже відомо, що у столиці опалювальний сезон розпочнеться орієнтовно з 15 жовтня, однак ця дата може бути змінена залежно від погодних умов​. Крім того, на запуск систем впливають позапланові ремонти та готовність комунальних служб. А от в квартирах одеситів теплими батареї вже кілька років поспіль стають після 1 листопада.

Який тариф на тепло буде діяти в опалювальному сезоні 2024-2025

Мораторій на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та опалення, запроваджений через воєнний стан, продовжує діяти і у цьому опалювальному сезоні.

Тому «Нафтогаз України» з 1 травня 2024 року продовжив фіксований тариф на газ до 30 квітня 2025 року на рівні 7,96 гривні за кубометр. А от у інших постачальників газу для населення ціни варіюються від 7,70 до 9,99 гривні за кубометр.

У жовтні споживачі газу отримають три платіжки. Але це стосується лише мешканців багатоквартирних будинків. Річ у тому, що в Україну повернули технічне обслуговування багатоквартирних будинків, яке раніше було «на паузі». За цю послугу українцям доведеться заплатити зі своєї кишені.

Для теплопостачальних компаній ціна газу залишатиметься на рівні 7 420 гривень за тисячу кубометрів для населення та 16 390 гривень для бюджетних установ.

З червня цього року тариф на електроенергію в Україні зріс, проте вже з 1 жовтня частині населення доведеться платити за новим тарифом. Більшість українців продовжить платити у жовтні по 4,32 гривні за кВт*год. Проте українці, які використовують електричне опалення (електричний котел із затвердженим проєктом), у жовтні платитимуть за електрику менше — лише 2,64 грн за 1 кВт*год. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 31 травня 2024 року № 632, такий тариф передбачено протягом опалювального сезону (з жовтня по 30 квітня). Однак він діє лише за перші 2 тисячі кВт*год електроенергії на місяць. Якщо споживач використовує більше, платити доведеться за загальним тарифом, тобто 4,32 гривні за кВт*год. Пільговий тариф діятиме протягом опалювального сезону, навіть якщо ви не користуєтеся опаленням.

Для власників приватних будинків завжди актуальне питання вибору оптимального джерела опалення. Нагадаємо, скільки може коштувати опалювальний сезон для них.

Джерело матеріала
loader