Минулий рік був найпосушливішим для річок по всьому світу - ООН
Минулий рік був найпосушливішим для річок по всьому світу - ООН

Минулий рік був найпосушливішим для річок по всьому світу - ООН

2023 рік став найсухішим за останні три десятиліття для річок по всьому світу, а рекордно спекотний рік спричинив пересихання водних потоків і подекуди тривалі посухи.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Washington Post з посиланням на доповідь метеорологічного агентства ООН (WMO).

У звіті зазначається, що льодовики, які живлять річки в багатьох країнах, за останні п'ять десятиліть зазнали найбільшої втрати маси. Метеорологічне агентство попередило, що танення льоду може загрожувати довготривалій водній стабільності для мільйонів людей у всьому світі.

За словами генерального секретаря WMO Селести Сауло, підвищення температури частково призвело до того, що гідрологічний кругообіг став «більш нестабільним і непередбачуваним», що може призвести до «занадто великої або занадто малої кількості води» через посухи і повені.

Метеорологічне агентство, посилаючись на дані UN Water, стверджує, що близько 3,6 мільярда людей стикаються з недостатнім доступом до води щонайменше один місяць на рік - і очікується, що до 2050 року ця цифра зросте до 5 мільярдів. За даними WMO, 70% всієї води, яку люди беруть з гідрологічних систем, йде на сільське господарство.

У звіті йдеться, що південь США, Центральна Америка і південноамериканські країни Аргентина, Бразилія, Перу і Уругвай зіткнулися з широкомасштабною посухою і «найнижчим рівнем води, який коли-небудь спостерігався в Амазонії і в озері Тітікака», на кордоні між Перу і Болівією. У басейні річки Міссісіпі також спостерігався рекордно низький рівень води, йдеться у звіті.

Минулого року половина світу зіткнулася з маловоддям, що вплинуло на річкове судноплавство в таких країнах як Бразилія і призвело до продовольчої кризи в Зімбабве та інших частинах південної Африки цього року.

У 2023 році світ зіткнувся з найспекотнішим роком за всю історію спостережень, а літо цього року також було найспекотнішим літом за всю історію, що є попереджувальним сигналом для можливого нового річного рекорду у 2024 році.

«За останні 33 роки спостережень у нас ніколи не було такої великої території по всьому світу, яка перебувала б у таких посушливих умовах», - сказав директор департаменту гідрології, водних ресурсів та кріосфери WMO Стефан Уленбрук.

Як повідомляв Укрінформ, літо 2024 року стало найспекотнішим у світі за всю історію метеоспостережень, а тенденція глобального потепління і надалі посилюється.

Джерело матеріала
loader