На племзаводі розповіли, як уникнути раннього вибуття свиноматок зі стада
На племзаводі розповіли, як уникнути раннього вибуття свиноматок зі стада

На племзаводі розповіли, як уникнути раннього вибуття свиноматок зі стада

Кульгавість і репродуктивна дисфункція є основними причинами раннього вибуття свиноматки зі стада.

Спровокувати кульгавість може як хвороба, так і незбалансований раціон чи неналежні умови утримання, розповіли AgroPortal.ua на племзаводі ТОВ «Агропрайм Холдинг», який входить до ГК «Агрейн».

Зазначається, що значна частина уражень, які можуть її спричинити, непомітні під час зовнішнього огляду в типових виробничих умовах. Зокрема, виявлено, що за період лактації свиноматка може придавити до трьох поросят у станку. Окрім того, тварина, яка страждає від болю в кінцівці, споживає менше корму, втрачає фізичну форму, знижується молочна продуктивність і, відповідно, імунний захист поросят.

Щоб свиноматка мала довше продуктивне життя, ще на етапі її вирощування на племзаводі «Агропрайм Холдинг» проводять профілактичні заходи  за допомогою збалансованої годівлі, зважаючи на особливі потреби в макро- та мікроелементах, вітамінах, амінокислотах. Недостатнє постачання харчових мінералів або переривання дифузійного постачання може призвести до погіршення цілісності ратиць і може збільшити ризик кульгавості у свиноматок.

«Дослідження довели, що для розвитку скелета свиноматці необхідний кальцій і фосфор у кормі впродовж усього періоду від відлучення і до набрання нею ваги. Достатній уміст таких мінералів під час росту зміцнюватиме структуру кісток і запобігатиме кульгавості під час першої лактації. Під час застосування спеціальної добавки ТЕКРОБОН від чеської компанії ТЕКРО було відмічено значне зменшення випадків кульгавості, передчасного вибракування тварин, зменшення витрат на лікування. Препарат даємо 3 кг на 1 т комбікорму. В результаті у свиноматок зміцнів ратицевий ріг, значно зменшилися пошкодження ратиць та шкіри. Вони стали впевнено стояти на ногах. Відсоток вибракування через кульгавість зменшилася», — ділиться досвідом керуюча племзаводу Надія Кузьміна.

Джерело матеріала
loader