У селі Гроза на Харківщині вшанували загиблих рік тому внаслідок удару РФ
У селі Гроза на Харківщині вшанували загиблих рік тому внаслідок удару РФ

У селі Гроза на Харківщині вшанували загиблих рік тому внаслідок удару РФ

У селі Гроза Куп’янського району на Харківщині вшанували пам’ять загиблих рік тому від російського удару 59 людей.

Про це повідомив у Фейсбуці голова Шевченківської громади Сергій Старіков, передає Укрінформ.

“Сьогодні рівно рік, як у селі Гроза Шевченківської громади сталася страшна трагедія - внаслідок ракетного удару загинуло відразу 59 людей. Тридцять вісім родин втратили найрідніших, 10 дітей стали сиротами”, – зазначив він.

За словами Старікова, тоді загинула п’ята частина жителів села.

“Маленьке село Гроза, яке на той час нараховувало 260 осіб, втратило п'яту частину своїх жителів. Нічим не можна виправдати ці звірства рашистів. Шануймо пам'ять земляків, віримо в Збройні сили нашої країни, віримо в Перемогу. Настане час, коли ми зможемо мирно жити і працювати на своїй вільній землі”, - зазначив керівник громади.

За інформацією Харківської обласної прокуратури, слідство у справі про ракетний удар триває.

“Після завершення усіх необхідних експертиз, яких призначено понад 250, буде ініційовано питання про здійснення спеціального досудового розслідування, що надасть можливість направити обвинувальний акт до суду”, - повідомили у прокуратурі.

За даними слідства, удару було завдано балістичною ракетою з ОТРК “Іскандер-М” з району населеного пункту Розсош Воронезької області РФ, де в момент пуску перебували тактичні ракетні групи зі складу 119 ракетної бригади (в/ч 49547) 41 загальновійськової армії та 92 ракетної бригади (в/ч 30785) 2 загальновійськової армії Центрального військового округу зс РФ.

Як повідомлялося, 5 жовтня 2023 року російські війська завдали ракетного удару по магазину-кафе в селі Гроза на Харківщині, коли там проходили поминки за військовослужбовцем, якого перепоховали в рідному селі. Загинули 59 людей: 36 жінок, 22 осіб та восьмирічний хлопчик. 15 сімей втратили двох або більше членів родини.

11 жовтня 2023 року СБУ заявила, що підозрює в наведенні російської ракети 30-річного Володимира Мамона та його 23-річного брата Дмитра, які під час окупації перейшли на бік ворога, а потім втекли до РФ.

Їм заочно повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 (державна зрада у формі надання іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчинена в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб), ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 ККУ (порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством, за попередньою змовою групою осіб).

19 жовтня 2023 року обох фігурантів оголошено у міжнародний розшук. За оперативною інформацією, брати переховуються від слідства на території РФ.

Місцеві жителі розповіли Укрінформу, що Володимир Мамон здавав окупантам та особисто катував учасників АТО.

У липні 2024 року у Грозі відкрили меморіал поруч із місцем ракетного удару.

Теги за темою
війна
Джерело матеріала
loader
loader