«Економічне бронювання». Ми ризикуємо нанести удар по бойовому духу тих, хто на фронті
«Економічне бронювання». Ми ризикуємо нанести удар по бойовому духу тих, хто на фронті

«Економічне бронювання». Ми ризикуємо нанести удар по бойовому духу тих, хто на фронті

Дедалі активніше обговорюють так зване «економічне бронювання». Говорячи простіше – відродження середньовічної норми про те, що за певну суму можна на війну не йти. Хай ідуть ті, в кого нема.

Військові здебільшого різко проти – із зрозумілих причин. Їм ще так і не відповіли на питання про строк служби.

Виробничники, які не підпадають під ті чи інші критерії, виписані в законопроектах – а за дивним збігом обставин, це більшість виробництв реального сектору економіки – теж проти.

«За» ті, кому дозволяють доходи. Але так вийшло, що їхня діяльність у військовий час не дуже критична. І навіть податки вони сплачують так собі, часто знаходять всілякі «структурування» і «оптимізацію».

Залишається ще аргумент «усе одно відкуповуються, так хоч у бюджет платитимуть». Ще й сьогоднішні фото-відео хабарів, зібраних за ухилянство, дуже вчасні.

Аргумент – про безсилля контролю. Але нащо тоді платити правоохоронцям, ще й бронювати їх від фронту?

Також це аргумент про недієвість системи мобілізації. Як зробити її дієвою – казано-переказано. І на недоліки реагувати, і прозорою робити, і гарячі лінії забезпечувати, з показовим покаранням сваволі…

З цього всього – потужно нічого не робиться. Натомість готується важкий удар по конституційному (!) принципу справедливості, а також по бойовому духу тих, хто на фронті.

І отут хочеться згадати, що за Конституцією за мобілізацію у нас відповідають не депутати, і навіть не уряд. А особисто Президент України як Верховний Головнокомандувач, який має всю повноту інформації про потреби і мобілізації, і економіки – і має виступати з відповідними ініціативами.

Джерело матеріала