ВАКС про Коболєва: має значні грошові кошти та може переховувався за межами України
ВАКС про Коболєва: має значні грошові кошти та може переховувався за межами України

ВАКС про Коболєва: має значні грошові кошти та може переховувався за межами України

ВАКС задовольнив клопотання прокурорів САП про продовження строків дії, покладених на ексголову «Нафтогазу» Андрія Коболєва процесуальних обов'язків, що передбачені застосованою до нього мірою запобіжного заходу у вигляді застава. Про це йдеться у тексті Ухвали ВАКС.

Строк дії процесуальних обов'язків, покладних на Коболєва продовжили до 12 листопада включно. Серед них: заборона спілкування зі свідками та здача усіх паспортів.

Серед аргументів суду, з яких запобіжний захід підозрювану не пом'якшили – наявність у нього грошових накопичень та відповідний ризик переховування Коболєва закордоном.

«Наявність значних фінансових надходжень за попередні роки роботи Особа_11 (Коболєва, – ред.) у НАК «Нафтогаз України» та ПрАТ «Київстар» дозволило обвинуваченому зробити певні заощадження, що підтверджується можливістю обвинуваченого утримувати трьох неповнолітніх дітей, які на постійній основі останні роки мешкають в Європі. Також про достатньо заможний стан родини Особа_26 свідчать і непоодинокі виїзди Особа_11 на тривалий час за межі України вже під час судового розгляду справи. Враховуючи викладене, Суд вважає, що обвинувачений Особа_11 має певні грошові заощадження, які він, у разі необхідності, може використати для переховування як на території України, так і за її межами», – йдеться у рішенні суддів ВАКС.

Андрій Коболєв отримав підозру від НАБУ через незаконне присвоєння собі понад 229,25 млн грн коштів компанії «Нафтогаз», які були ним самим собі ж виплачені у якості премій.

Раніше суд призначив Коболєву заставу у розмірі 229,3 млн грн. Проте внесено за нього було лише 107 млн грн застави, що становить всього 46,71% від визначеної судом суми.

Себто судове рішення щодо обрання міри запобіжного заходу не було виконано. І це визнавав адвокат Коболєва Олександр Лисак. 

«У нас виникла цікава ситуація із запобіжним заходом для Андрія Володимировича. Адже є рішення апеляції, в якому визначено розмір застави (229,2 млн грн – «Главком»). На сьогодні не внесено всю заставу, то можна вважати, що не виконана судова ухвала про призначення запобіжного заходу. Коли ж прокурор звернувся з клопотанням про зміну запобіжного заходу, то суд частково задовольнив і зобов’язав носити засіб електронного контролю», – зазначив адвокат екстопменеджера «Нафтогазу».

Попри це Коболєв й досі так і не було арештовано за невиконання рішення суду.

Джерело матеріала
loader