Шестеро колишніх політв’язнів Кремля долучилися до лав ЗСУ після звільнення - КРЦ
Шестеро колишніх політв’язнів Кремля долучилися до лав ЗСУ після звільнення - КРЦ

Шестеро колишніх політв’язнів Кремля долучилися до лав ЗСУ після звільнення - КРЦ

Шестеро колишніх політв’язнів Кремля долучилися до лав ЗСУ після звільнення - Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Геннадій Афанасьєв, Володимир Балух, Євген Панов та Ігор Мовенко.

Про це повідомляє Кримськотатарський ресурсний центр, передає Укрінформ.

"Колишні політв’язні Криму, які зазнали переслідувань за свої проукраїнські погляди під час окупації півострова, повернулися в Україну та продовжують свою боротьбу за свободу й незалежність своєї країни. Їхні чітка позиція, мужність та непохитні принципи стали прикладом для багатьох, а тепер вони відстоюють суверенітет країни у складі Збройних сил України", - йдеться у повідомленні.

Шестеро колишніх політв’язнів Кремля долучилися до лав ЗСУ після звільнення - КРЦ - Фото 1

Олег Сенцов - відомий кінорежисер та громадський активіст, який зазнав репресій у Криму та відсидів п’ять років у російській в’язниці. Після звільнення Сенцов отримав Орден почесного легіону Франції за свою боротьбу за права людини. Наразі режисер служить у 47-й механізованій бригаді ЗСУ «Магура». Також він продовжує підтримувати українську армію та волонтерські ініціативи, активно висвітлюючи події на фронті.

Олександр Кольченко, який пробув у російських місцях несвободи понад 5 років, після 24 лютого 2024 року підписав контракт із ЗСУ та став на оборону Української держави. Він воює на південному напрямку фронту. Кольченко отримав Орден «За мужність» першого ступеня.

Геннадій Афанасьєв - ще один колишній політв’язень, якого утримували окупанти у СІЗО 2 роки. Після звільнення повернувся на фронт, аби захищати Україну. На жаль, його життя обірвалося 18 грудня 2022 року під час виконання бойового завдання. Афанасьєва посмертно нагороджено Орденом «За мужність» третього ступеня за його відвагу та самопожертву в боротьбі за Україну.

Володимир Балух після повернення з російського ув’язнення, де провів майже 3 роки, активно зайнявся громадською діяльністю. Після повномасштабного російського вторгнення в Україну він захищав Київ у складі Територіальної оборони ЗСУ.

Євген Панов, який пройшов складний шлях полону та переслідування терміном у 3 роки, також повернувся до активної боротьби за свою Батьківщину. Він захищав Україну на фронті з 2014 по 2015 рік, а нині є керівником громадської організації «Самооборона Енергодару «Ніхто крім нас» та Міжнародного благодійного фонду допомоги ветеранам АТО «Героям України». Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Панов вирушив захищати Україну у складі військ Територіальної оборони Збройних сил України.

Ігор Мовенко утримувався у російському СІЗО півтора місяця, а згодом отримав 2 роки умовного покарання за проукраїнські настрої. Після звільнення чоловік покинув Крим, а з першого дня повномасштабного вторгнення РФ в Україну він приєднався до лав ЗСУ та продовжив свою боротьбу. За відвагу та внесок у захист держави Мовенко отримав державну нагороду від Президента України — медаль «За оборону України».

"Приклад цих людей демонструє, що боротьба за свободу не закінчується з виходом на волю. Колишні політв’язні продовжують боротися за Україну на передовій, захищаючи рідну землю від агресора", - додали в ТРЦ.

Раніше Укрінформповідомляв, що у тимчасово окупованому Криму з 2014 року кількість політв’язнів і переслідуваних досягла 331. З них - 54 людини вже звільнено, з яких 34 - представники корінного кримськотатарського народу.

Теги за темою
Збройні сили України Окупація Криму
Джерело матеріала
loader