На Балканах найнижчий за 15 років урожай і проблеми з якістю
На Балканах найнижчий за 15 років урожай і проблеми з якістю

На Балканах найнижчий за 15 років урожай і проблеми з якістю

Екстремальна літня спека та посуха на Балканах значно знизили оцінки врожайності кукурудзи та соняшнику — основних літніх культур у регіоні.

Румунія та Болгарія є одними з найбільших виробників насіння соняшнику в ЄС поряд із Францією та Угорщиною, але цей рік був досить складним, пише Agroportal.bg.

Врожайність соняшнику в Болгарії, за оцінками експертів, знизилася до 1,55 т/га, в той час як у Румунії фермери очікують зібрати 1,45 т/га. Порівняно з попереднім роком, який також певною мірою постраждав від посухи, врожайність знизилася на 16,2% в Болгарії і на 32,5% в Румунії. Порівняно з середнім 5-річним показником врожайність, відповідно, на 29% та 34,7% менша. 

Врожайність кукурудзи в Болгарії впала ще більше, оскільки ця культура менш стійка до дефіциту води, а більша частина регіону в цілому не зрошується. Врожайність оцінюється на рівні 3,45 т/га, що на 22,5% менше, ніж торік, і на 38% менше, ніж у середньому за 5 років. Врожайність кукурудзи в Румунії прогнозується на рівні 3,5 т/га, що на 22% менше, ніж у 2023 році, і на 19% менше, ніж у середньому за 5 років. 

Спека також призвела до збільшення у кукурудзі вмісту афлатоксинів, рівень яких істотно різниться від поля до поля. Це ускладнює роботу трейдерів, а продажі до «вибагливих» напрямків, таких як Мальта, практично зупинено. Ситуація, однак, не обмежується лише Болгарією та Румунією — інші балканські країни мають подібні проблеми, і це неминуче спричинить певну напругу та волатильність на ринках. 

Водночас соняшник має нижчий вміст олії — більшість пропозицій знаходиться на рівні 41-42%, і це разом із найнижчим виробництвом за останні 15 років, як у Болгарії, суттєво вплине на переробників, які, за оцінками, перероблятимуть менше в цьому сезоні, оскільки загальна пропозиція соняшнику на Балканах і в Чорноморському регіоні зменшилася приблизно на 10-15%. 

Водночас Болгарія та Румунія цього року зібрали рекордні врожаї пшениці та ячменю. За оцінками експертів, близько 70-75% пшениці має борошномельну якість — найкращу за останнє десятиліття. 

«Це дозволить регіону стати надійним експортером борошномельної пшениці та підвищити значення Балкан, особливо зараз, коли виробництво та якість на заході ЄС дуже низькі, а традиційні покупці шукають зерно деінде», — вважають фахівці.

Джерело матеріала
loader