Юрчишин пропонує виділити додаткові 500 млн гривень з бюджету на Суспільне і ще 200 млн — на Нацраду
Юрчишин пропонує виділити додаткові 500 млн гривень з бюджету на Суспільне і ще 200 млн — на Нацраду

Юрчишин пропонує виділити додаткові 500 млн гривень з бюджету на Суспільне і ще 200 млн — на Нацраду

Для цього нардеп пропонує забрати 100 млн грн з телемарафону і ще 400 млн — з доріг.

Народний депутат, голова парламентського комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин пропонує виділити додаткові 500 мільйонів гривень з державного бюджету на 2025 рік на розвиток Суспільного мовлення та ще 200 мільйонів гривень на Національну раду з питань телебачення і радіомовлення.

Відповідні пропозиції щодо перерозподілу коштів на наступний рік він скерував до бюджетного комітету Верховної Ради, повідомив Юрчишин у фейсбуці.

Зокрема, нардеп пропонує зменшити фінансування телемарафону «Єдині новини» на 100 мільйонів гривень та утримання автомобільних доріг державного значення на 400 мільйонів — і саме ці кошти спрямувати на Суспільному.

Він уточнив, що пропонує взяти лише частину коштів, попередньо виділених на дороги, на інформаційну сферу. І нагадав, що згідно із законом, не менше 0,2% видатків загального фонду державного бюджету (вираховується за попередній рік) має надходити Суспільному. «Але про такі кошти мовник від часу заснування може лише мріяти», — додав Юрчишин.

«На дороги у нас коштів і без цього вистачить, а саморегулювання та співрегулювання у сфері медіа, яке ми маємо запровадити згідно стандартів ЄС само себе не запустить. Нам важливо посилити інформаційну політику та зміцнити національного мовника, який регулярно недоотримує гроші.

Нам критично важливо бути активними у протидії російській дезінформації та створенні свого культурного продукту. Адже ворог на свою пропаганду грошей не шкодує», — написав нардеп.

Загалом у культурній та інформаційній сфері найбільше додаткових коштів, порівняно з чинною редакцією проєкту бюджету, Комітет пропонує виділити на книжкові сертифікати для молоді, субсидії на оренду книгарень, підтримку кінематографу, будівництво Національного військового меморіалу, а також діяльність культурних інституцій.

Як писав «ДМ», у проєкті бюджету на 2025 рік більшість видатків на медійну сферу залишились  на рівні минулого року, а по деяких бюджетних програмах зросли. Зокрема, передбачене збільшення фінансування суспільного мовника, натомість більш ніж удвічі зменшилось фінансування каналу «Рада» та «Голосу України» і не змінились кошти на виробництво марафону «Єдині новини». Фінансування Держкіно знизилось порівняно з  поточним  роком утричі, Українського інституту книги — більш ніж удвічі, істотного скорочення зазнали Український культурний фонд та Український інститут. Детальніше читайте: 

  • Проєкт бюджету на 2025 рік: Які кошти виділені на державні медіа, марафон, Суспільне, кіно, культуру та захист інформаційної безпеки

Фото: Ярослав Юрчишин / Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader
loader