Які законодавчі зміни чекають на українців в жовтні
Які законодавчі зміни чекають на українців в жовтні

Які законодавчі зміни чекають на українців в жовтні

14 важливих змін та подій, які очікують нас у жовтні 2024 р. Зокрема, нові форми ПН і РК, декларації з ПДВ разом з додатками; ліміт на карткові перекази між фізособами – 150 тис. грн на міс.; граничний термін звітування щодо заброньованих працівників тощо. Про це повідомляє Дебет-Кредит, пише agronews.ua.

1) Як працюватимемо та відпочиватимемо у жовтні 2024 року?

1 жовтня в Україні є державним святом – Днем захисників і захисниць України. Мали б мати цього дня вихідний. Та через війну це робочий день з оплатою праці, як у звичайний (несвятковий) робочий день.

2) Індексація зарплати у жовтні: хто та в якому розмірі нараховуватиме?

У жовтні індексувати зарплату працівникам, у яких базовим місяцем є грудень 2023 року або січень та лютий 2024 року, потрібно буде за розмірами серпня. А тим, кому збільшували оклади у березні та квітні 2024, потрібно буде провести першу індексацію.

3) З 1 жовтня діятимуть нові форми ПН і РК, а також декларації з ПДВ разом з додатками

Мінфін затвердив зміни до форм ПН і РК та оновлення декларації з ПДВ та додатків до неї. Зміни внесено через нові правила експорту агропродукції. Але використовувати нові форми ПН і декларації треба буде всім. У вересні діють старі форми, а з 1 жовтня – нові. Це підтвердили у ДПС.

4)  З 1 жовтня ліміт на карткові перекази між фізособами – 150 тис. грн на місяць

За інформацією НБУ, з 1 жовтня 2024 року тимчасово на пів року встановлюється ліміт у розмірі 150 000 грн на місяць для переказів фізичних осіб «з карти на карту». Ліміт діє на вихідні перекази за усіма рахунками клієнта в одному банку на рахунки інших фізосіб.

5) З 1 жовтня – нові форми №1-ВП та №1-ОП про обсяги виробництва та обігу підакцизних товарів

Мінфін затвердив нові форми звітів з виробництва та обігу в оптовій мережі деяких підакцизних товарів, порядків їх заповнення, а також кодів, одиниць виміру та видів продукції/ товару, які слід застосовувати при їх заповненні. Наказ №296 діятиме з 1 жовтня.

6) З 1 жовтня запрацює клуб білого бізнесу: як до нього потрапити?

Законом №3813 передбачено створення та ведення Переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства. Ці норми почнуть діяти з 1 жовтня. А фактично процедура почнеться з дати створення Переліку.

7) З 1 жовтня мінімальний розмір допомоги по безробіттю зросте до 3000 грн

З 1 жовтня 2024 року мінімальний розмір допомоги по безробіттю зросте на 500 грн – з 2500 гривень до 3000 гривень. Таке рішення ухвалив Державний центр зайнятості України.

8) З 1 жовтня діятиме порядок проведення спецнавчання щодо контролю за виробництвом та обігом тютюнових виробів

Порядок визначає механізм проведення спецнавчання або інструктажу щодо специфіки контролю за виробництвом та обігом тютюнової сировини, тютюнових виробів представників контролюючих органів на контрольному посту, що утворюється на підприємствах.

9) 5 жовтня можна буде зареєструвати ПН за І половину вересня

За чинними правилами можна зареєструвати ПН та РК в ЄРПН у вихідний день, якщо такий день є граничним днем їх реєстрації. Тож 5 жовтня можна буде зареєструвати ПН та РК за І половину вересня в ЄРПН.

10) 9 жовтня буде останнім днем для звітування щодо заброньованих працівників

Згідно з Порядком №1487, одним із завдань військового обліку є організація своєчасного бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час. Звіт за ІІІ квартал потрібно встигнути підготувати та подати до відповідних органів до 10 жовтня.

11) З 10 жовтня запрацюють зміни для банків щодо формування та зберігання обов’язкових резервів

З метою підвищення ефективності регулювання грошово-кредитного ринку та сприяння уникненню фінансування бюджетного дефіциту через емісійні джерела Нацбанк рішенням від 20.09.2024 №345-рш вніс зміни до свого Рішення від 23.11.2017 №752-рш «Про формування та зберігання обов’язкових резервів».

12) З 17 жовтня діятиме оновлений порядок документування страхових виплат фізособам для цілей оподаткування

Вимог Положення мають дотримуватися страховики-резиденти, філії страховиків-нерезидентів та Моторне (транспортне) страхове бюро України під час здійснення фізичній особі виплати за договором страхування.

13) 21 жовтня – останній день сплати ЄСВ для ФОПів за ІIІ квартал 2024 року

21 жовтня закінчується строк сплати ЄСВ фізичними особами – підприємцями, в тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, і членами фермерського господарства за ІІI квартал 2024 р.

14) А наприкінці місяця – не забудьте перевести годинники на «зимовий час»! 

Традиційно переведення годинників відбувається в останню неділю жовтня о 4 годині на 1 годину назад. Таким чином, у ніч з суботи на неділю 27 жовтня потрібно буде перевести на годину назад!



Перегляди: 0
Джерело матеріала
loader
loader