Тиск з боку США змушує Киргизстан переглядати правила міжнародних платежів
Тиск з боку США змушує Киргизстан переглядати правила міжнародних платежів

Тиск з боку США змушує Киргизстан переглядати правила міжнародних платежів

З 25 вересня 2024 року банки Киргизстану ввели нові правила, які ускладнюють процес відправлення платежів до Китаю та Європи. Тепер відправники зобов’язані підписати гарантійне зобов’язання, що товар протягом 60 днів прибуде в республіку. Цю інформацію підтвердили як імпортери, так і учасники профільних чатів із зовнішньоекономічної діяльності.

Ці зміни стали наслідком ухваленої на початку вересня постанови правління Нацбанку Киргизстану, яка вводить річну заборону на оплату іноземними компаніями товарів, робіт і послуг за межами республіки без реального постачання продукції. Винятки будуть зроблені лише для визначених урядом уповноважених державних компаній.

Приводом для таких дій стали вимоги делегації американського Мінфіну, яка у серпні відвідала Бішкек. Представники Мінфіну закликали банки Киргизстану припинити надавати послуги Росії для обходу санкцій, погрожуючи виключенням з доларових платежів і системи SWIFT. Податковий консультант Михайло Жуховицький зазначив, що ці дії можуть бути причиною введення нових обмежень.

Постанова Нацбанку носить назву “Про забезпечення економічної безпеки та підтримання фінансової стабільності”. Експерти вважають, що нові правила практично зруйнували схему оплати товарів із подальшим прямим постачанням до Росії, що ставить бізнес у Киргизстані перед новими викликами.

Джерело матеріала
loader
loader