Здійснили понад 5 тисяч кібератак на Україну: Двох зрадників із СБУ Криму засудили до 15 років позбавлення волі
Здійснили понад 5 тисяч кібератак на Україну: Двох зрадників із СБУ Криму засудили до 15 років позбавлення волі

Здійснили понад 5 тисяч кібератак на Україну: Двох зрадників із СБУ Криму засудили до 15 років позбавлення волі

Хакерське угрупування Armagedon, до якого увійшли колишні співробітники СБУ, здійснювало кіберрозвідку та кібератаки, спрямовані на несанкціоноване втручання у роботу електронних систем органів влади України, зокрема секретаріату Кабміну, МЗС, Міноборони, Держінспекції ядерного регулювання. Об’єктами атак також були персональні комп'ютери працівників ДБР, СБУ, Національної поліції.

Двоє колишніх співробітників СБУ з Криму, які у 2014 році перейшли на бік російських окупантів і влаштовували кібератаки проти України, заочно дістали по 15 років позбавлення волі. Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань. 

«Солом’янський районний суд Києва визнав винними у державній зраді й несанкціонованому втручанні в роботу інформаційних електронних комунікаційних мереж колишніх співробітників СБУ з Криму Олександра Склянка і Миколу Черних. Вони у 2014 році перейшли на службу до ФСБ РФ і в складі хакерського угруповання Armagedon здійснили понад п’ять тисяч кібератак на державні органи та об’єкти критичної інфраструктури України», - йдеться у повідомленні. 

Зазначається, що 51-річний Склянко навесні 2014 року був начальником відділу контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки управління СБУ в АР Крим. 

Другий фігурант - 45-річний Черних - був заступником Склянка. 

На початку окупації Криму Склянко і Черних в порушення присяги умисно не виконали наказ керівництва СБУ щодо зміни дислокації для подальшого виконання військової служби та службових обов’язків. Надалі вони свідомо перейшли на бік ворога і стали співробітниками ФСБ РФ. 

Окупанти призначили Черних начальником 5-го відділення відділу КРО управління ФСБ РФ у Криму, а Склянка - заступником начальника 4-го напрямку служби КРО того ж управління. 

Слідство встановило, що з березня 2014 року щонайменше по березень 2021-го обидва зрадники надавали допомогу окупантам у проведенні підривної діяльності проти України. Вони увійшли до складу хакерського угруповання з умовною назвою Armagedon, завданням якого була розвідувально-підривна діяльність проти України в інформаційній сфері. 

Як стверджується, Armagedon здійснював кіберрозвідку та кібератаки, спрямовані на несанкціоноване втручання у роботу електронних систем органів влади України, зокрема секретаріату Кабміну, МЗС, Міноборони, Держінспекції ядерного регулювання. Об’єктами атак також були персональні комп'ютери працівників ДБР, СБУ, Національної поліції. 

З 1 січня 2020 року до 10 березня 2021 року хакери ФСБ здійснили втручання у роботу автоматизованих систем, зокрема серверів додатків, на яких функціонує система електронного документообігу «АСКОД» міністерства розвитку економіки, торгівлі й сільського господарства та МЗС, а також у роботу комп'ютерної техніки співробітників Мінекономіки. 

«Пізніше на електронні адреси співробітників СБУ стали надходити листи зі шкідливим програмним забезпеченням, аналіз коду яких засвідчив, що це почерк Склянка. Після цього вдалося отримати підтвердження того, що Склянко і Черних залучалися до виконання завдань на Херсонщині на боці ворога», — процитували одного зі свідків у вироку суду. 

Кожного зрадника засудили на 15 років ув'язнення. З них також буде стягнено на користь держави 102,5 тис. грн за проведення експертизи. 

Фото: Getty Images

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги за темою
СБУ Крим анексія Криму ФСБ
Джерело матеріала
loader
loader