Суд задовольнив позов Портнова проти StateWatch, The Kyiv Independent i LB. Медіа готують апеляцію
Суд задовольнив позов Портнова проти StateWatch, The Kyiv Independent i LB. Медіа готують апеляцію

Суд задовольнив позов Портнова проти StateWatch, The Kyiv Independent i LB. Медіа готують апеляцію

Суд зобов’язав відповідачів компенсувати витрати на судовий збір і професійну правничу допомогу

23 вересня Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення за позовом колишнього заступника голови адміністрації Януковича та екснардепа Андрія Портнова в судовій справі проти аналітичного центру StateWatch, медіа LB i The Kyiv Independent. Про це йдеться у повідомленні на сайті StateWatch.

Як зазначають в аналітичному центрі, суд визнав недостовірною і такою, що шкодить діловій репутації, інформацію про проросійські погляди й вчинки позивача в публікаціях зазначених організацій.

Також суд зобов’язав відповідачів спростувати ці твердження й компенсувати витрати на судовий збір і професійну правничу допомогу.

«Команда аналітичного центру StateWatch готує апеляцію, щоб оскаржувати рішення першої інстанції по цій справі. Систематичні судові позови Андрія Портнова є тиском на громадянське суспільство і медіа, а також спрямовані на відбілювання репутації політика, який системно працював на режим Віктора Януковича»,— йдеться у повідомленні аналітичного центру. 

Головна редакторка Kyiv Independent Ольга Руденко та інші відповідачі подаватимуть апеляцію на це рішення, йдеться у повідоменні на сайті видання. 

«Це сумна іронія долі, що колишній чиновник, на якого накладено санкції за звинуваченнями у неправомірному впливі на українські суди, виграє справу проти журналістів — в українському суді. Це викликає тривогу, тому що є симптомом ендемічних проблем в українській судовій системі. Ми будемо оскаржувати це рішення до найвищої судової інстанції» — сказала Руденко.

Адвокати, які захищали журналістів у цій справі, заявили, що в рішенні суду є очевидні порушення.

«Суд визнав оціночне судження «недостовірною інформацією», а оціночне судження не може бути спростоване. Безумовно, це рішення було винесено з порушеннями, і воно буде оскаржене», — зазначила Оксана Максименюк, керівник юридичного відділу Інституту розвитку регіональної преси, юристи якого представляють ЗМІ. 

Також редакція «Детектора медіа» звернулась по коментар до шефредакторки LB.ua Соні Кошкіної. 

У грудні 2023 року Андрій Портнов подав позов проти аналітичного центру StateWatch, медіа LB i The Kyiv Independent, після чого Шевченківський районний суд Києва відкрив провадження про захист честі, гідності та ділової репутації й спростування недостовірної інформації.

Йдеться про публікації на сайтах онлайн-медіа The Kyiv Independent i LB. У статті на сайті The Kyiv Independent про щонайменше 25 українських топполітиків, які поширюють проросійські погляди й досі не внесені в санкційні списки України. Серед них зазначений і Андрій Портнов — ексзаступник голови адміністрації Януковича. 

Крім того, 10 вересня 2024 року Печерський районний суд Києва задовольнив позов Портнова до Руху «Чесно». У ньому колишній топполітик зобов’язав видалити інформацію про нього з Реєстру зрадників, видалити й спростувати інформацію про підтримку ним росіян і обвинувачення у зраді України. Також він вимагає стягнути з організації 250 тис. грн — це одна з його найбільших вимог за позовами до різних організацій. Рух «Чесно» подав апеляцію, щоб оскаржити це рішення суду.

Окрім цього,Андрій Портнов подавав позови проти редактора видання Цензор.нет Юрія Бутусова і ГО «Центр протидії корупції» (ЦПК). Поки що триває розгляд справи проти Бутусова, а у попередній справі Портнова проти ЦПК суд ухвалив рішення на користь ЦПК і стягнув з Портнова компенсацію в розмірі 10 тис. грн.

Печерський районнийсуд міста Києва 6 серпня задовольнив позов ексзаступника голови адміністрації Віктора Януковича Андрія Портнова проти hromadske через розслідування щодо окупації Криму.

Також Київський апеляційний суд 25 вересня відмовив у задоволенні скарги керівниці київського бюро «Радіо Свобода» та проєкту журналістських розслідувань «Схеми» Наталії Седлецької у справі про захист честі, гідності й репутації колишнього заступника голови адміністрації Януковича та екснардепа Андрія Портнова, і залишив у силі рішення Печерського суду на його користь

  • Читайте також: «Непокаране зло повертається й росте. Хто такий Андрій Портнов

Фото: «Укрінформ»

На Радіо Культура стартує програма Емоційний інтелект

Радіо Культура спільно з командою Фундації Суспільність розпочинає партнерський проект в межах програми психологічної підтримки журналістів Mental Support for Media. Про це йдеться у повідомленні БрейнКульт у фейсбуці.

«Це особлива серія ефірів, де ми будемо обговорювати чутливі теми, які мають важливе значення для українців та впливають на наше життя», - йдеться у повідомленні.

У коментарі «Детектору медіа» ведуча програми Тетяна Трощинська розповіла, що програма Емоційний інтелект - це спільний проєкт із командою Фундації Суспільність, зокрема з хабом стійкості для журналістів і Радіо Культура.

«Ми робитимемо кілька ефірів з різними журналістами, які можна сказати, що в такому напруженому режимі інформаційного шуму величезного валу інформації і працюють все життя і вони відомі нашій аудиторії і вони будуть ділитись тим як вони загалом з цим працюють, які їхні пріоритети. як розуміти цю інформацію, як її відбирати, як це впливає на них, як загалом на них вплинула війна. можливо якісь лайфгаки будуть корисні для аудиторії, щоб мінімізувати напруження від того, що ти не розумієш … у цьому валі інформації.
йдеться про те, що цей проєкт насправді не тільки просвітницький, де ми ділимось лайфгаками. тут йдеться про теми, які не дуже проговорені у суспільстві. до яких ми боїмось підступатись .

перший ефір з павлом казаріним, який буде завтра ми його вже записали. бо павло був тут у відпустці і вона вже закінчилась. ми встигли записати ефір на тижні і якраз цей ефір присвячений геть не популярній темі. темі демобілізації. чому вона не моливо, чому частина суспільства закриває очі на це. багато людей не хочуть мобілізуватися через це деякі не хочуть навіть говорити про це, здається зручним, що ті хто в зСУ хай вони вже там воюють і так далі. на думку павла у нас зараз є величезна проблема з солідарністю у суспільстві. така тема не є розмовою аж надто приємною це дуже відверта розмова. ще хто буде з журналістів, то можу сказати, що з Віталієм портніковим запланована розмова. уже записала розмову із Вадимом карпяком вона буде незабаром, з вірою курико, яка веде подкаст бегонії в агонії і це така історія коли журналістка репортерка, документалістка, авторка книжок своє хобі деякою мірою перетворює на ресурс під час війни і з іншими колегами також буду говорити.

????27 вересня о 15.10 перший ефір. Вмикайте програму Емоційний інтелект на Радіо Культура.
Разом з Павлом Казаріним і Тетяною Трощинською будемо говорити про:
- Чому українське суспільство не готове говорити про демобілізацію?
- Як журналістська оптика Павла Казаріна змінилася у Збройних силах Україии?
- Чи український тил виконує для фронту функцію тилу повноцінно?.
- Як повернути солідарність в українському суспільстві?
- Чому військові фотографуються з котиками і песиками?
В ефірі з Павлом Казаріним, молодшим сержантом ЗСУ, журналістом, публіцистом у цивільному житті.

Суд задовольнив позов Портнова проти StateWatch, The Kyiv Independent i LB. Медіа готують апеляцію - Фото 1
інфопростір
новини
26 Вересня 2024
18:47

Апеляційний суд підтримав Портнова у справі проти керівниці бюро «Радіо Свобода» Наталії Седлецької

Мар'яна Зінченко
0
198
Повний текст судового рішення із аргументацією ще не оприлюднений

Київський апеляційний суд відмовив у задоволенні скарги керівниці київського бюро «Радіо Свобода» та проєкту журналістських розслідувань «Схеми» Наталії Седлецької у справі про захист честі, гідності й репутації колишнього заступника голови адміністрації Януковича та екснардепа Андрія Портнова, і залишив у силі рішення Печерського суду на його користь.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Повний текст судового рішення із аргументацією ще не оприлюднений

Київський апеляційний суд відмовив у задоволенні скарги керівниці київського бюро «Радіо Свобода» та проєкту журналістських розслідувань «Схеми» Наталії Седлецької у справі про захист честі, гідності й репутації колишнього заступника голови адміністрації Януковича та екснардепа Андрія Портнова, і залишив у силі рішення Печерського суду на його користь.

Джерело матеріала
loader