В Україні органічна молочна продукція зберегла лідерство за обсягами продажів на ринку
В Україні органічна молочна продукція зберегла лідерство за обсягами продажів на ринку

В Україні органічна молочна продукція зберегла лідерство за обсягами продажів на ринку

Рік тому розпочали роботу державні реєстри органів сертифікації та операторів у сфері органічного виробництва та обігу органічної продукції. За 2023 рік було сертифіковано 152 оператори, зокрема 134 сільськогосподарські виробники. Про це повідомляє OrganicInfo, пише agronews.ua.

Загальна площа сільськогосподарських земель (органічних і перехідного періоду), сертифікованих відповідно до вимог законодавства України, склала 77463 га. В той же час, загальна площа земель, сертифікованих за стандартом, що еквівалентний органічному законодавству ЄС та NOP (США), склала 471 176 га, а кількість операторів сягнула 481 (зокрема, 383 сільськогосподарські виробники).

За даними Центру досліджень продовольства та землекористування при Київській школі економіки в 2023 році площа сільськогосподарських угідь в Україні становила 32,7 млн га, що на 26,04% менше порівняно із площею до початку повномасштабного вторгнення. Відповідно, частка земель зайнятих під органічне виробництво, склала 1,44%.

Внутрішній ринок органічної продукції в Україні за результатами 2023 року почав стабілізуватись після значного падіння у 2022. Всього було реалізовано 7257 тонн органічної продукції власного виробництва на суму 982 млн грн. Це фактично відповідає показникам 2019 року до пандемії covid-19.

Не відбулось змін у товарних категоріях; на першому місці за обсягами продажів залишається молочна продукція, на другому – фреш група, де відбувся найбільший приріст, а на третьому – круп’яні і зернові вироби, борошно, насіння та снеки.

Не зважаючи на труднощі, викликані повномасштабним вторгненням, 75% споживачів в Україні зазначають, що готові купувати органічні сертифіковані продукти. Але погана обізнаність, у тому числі щодо маркування, неможливість знайти чи впізнати органічні продукти на поличках магазинів, часто оманливе маркування неорганічних продуктів призводять до низького попиту на органічні сертифіковані продукти.

Загалом свою продукцію на внутрішньому ринку реалізували у 2023 році близько 50 операторів. Нагадаємо, що з 1 липня 2024 року обов’язковою умовою для реалізації органічної продукції є наявність сертифікату, що підтверджує органічне виробництво відповідно до вимог законодавства України, а також розміщення на пакуванні державного органічного логотипу.

За результатами 2023 року відбулось скорочення експорту органічної продукції до 189 тисяч тонн – це найнижчий показник за останні 8 років. Зокрема, це пов’язано зі зменшенням імпорту органічної агропродовольчої продукції до ЄС.

Наразі ж, частка органічної продукції, що реалізується на внутрішньому ринку, складає не більше 5% від загальної кількості виробленої органічної продукції.



Перегляди: 0
Джерело матеріала
loader
loader