Старі партії вже не працюють, а нові тільки зароджуються – Мостова
Старі партії вже не працюють, а нові тільки зароджуються – Мостова

Старі партії вже не працюють, а нові тільки зароджуються – Мостова

Старі партії вже не працюють, а нові тільки зароджуються – Мостова

Українцям треба уже творити нову державу, а медіа повинні знайти нових компетентних людей, які це зможуть.

Після закінчення війни українцям треба буде створити концептуально іншу якісну державу, з іншими інституціями і пріоритетами – від економічного сектору до державотворення. І основа до цього творення формується зараз, заявила в рамках конференції National Media Talk головна редакторка «Дзеркала тижня. Україна» Юлія Мостова.

«Ми не можемо витратити наші людські, інтелектуальні ресурси, які у нас залишаться після війни, на поновлення радянського шматка економіки і управління.  Ми маємо перезапустити модерну державу. Інакше ми ніколи нікого не наздоженемо і просто підемо остаточно «на органи» - людські, надрові і тому подібне. І це все закладається зараз, всі концепції», - зазначила вона.

За словами Мостової, зараз головне завдання медіа – знайти нових людей, які генеруватимуть нові ідеї.

«Старі партії вже не працюють, а нові тільки зароджуються. І є тільки ми, і ми маємо стояти на стражі і демократії, і здорового глузду, і майбутнього», - підкреслила вона.

Журналістка зазначила, що українці роками звикли вважати, що є хтось кращий, розумніший, досвідченіший, відповідальніший, хто може вести країну, але це не так.

«Ми і є ті, хто відповідає за нашу країну. Тому що ми зараз замінюємо політичні партії в Україні, контролюючи та висвітлюючи помилки не тільки у використанні бюджету, а й правові та інтелектуальні. І це ми, журналісти, шукаємо цих людей, які порядять не тільки в чому є проблема, а й як з ними боротись в освіті, на фронті, в медицині, в економіці і так далі», - заявила вона.

Мостова підкреслила, що зараз проблема не стільки в корупції і хто скільки краде, а в тому, що влада губить багато можливостей.

«Через нефаховість, через безвідповідальність, через відсутність цінностей, неповагу до державних інституцій і нерозуміннящо таке якісне і ефективне держане управління під час війни. Ми губимо набагато більше, ніж вони крадуть. І от це проблема номер один. Для того щоб із цим боротись, ми маємо усвідомлено діяти», - додала вона.

Журналістка зазначила, що і владі, і ЗМІ потрібно відчувати, чого насправді хочуть люди, і хорошим інструментом для цього є соціологія, але мало хто в медіа вміє її відчитувати.

Водночас вона додала – що майбутнє України є тим чинником, який об’єднує всі верстви зараз і об’єднуватиме після закінчення війни.

«Що спільного у тих, хто повернеться з війни і тих, хто на ній не був і навіть не сплачував податки, між тими, хто поїхав, і хто залишився. Спільне тільки майбутнє. І нам потрібні люди, які бачать цей складний світ і бачать, як вписати в цей світ Україну», - наголосила Мостова.

Конференція National Media Talk відбулась у Києві 19-20 вересня. В її рамках представники медіаспільноти, уряду та громадянського суспільства обговорювали питання розвитку медіа в Україні в умовах війни та на шляху до європейської інтеграції.

Джерело матеріала
loader