Країни НАТО посилюють оборону, захищаючись від гібридних атак Росії
Країни НАТО посилюють оборону, захищаючись від гібридних атак Росії

Країни НАТО посилюють оборону, захищаючись від гібридних атак Росії

Міністр оборони Румунії закликав союзників по НАТО вжити заходів у зв’язку з почастішанням випадків вторгнення російських ракет і безпілотників у повітряний простір Альянсу. Глави оборонних відомств держав “Бухарестської дев’ятки” зустрілися 18 вересня в столиці Румунії. Центральна тема — зміцнення оборони східного флангу Альянсу, повідомляє FREEДOM.

У ніч із 7 на 8 вересня Росія порушила повітряний простір Румунії. На територію країни залетіли російські ударні дрони. Пізніше в Повітряних силах ЗСУ повідомили, що безпілотники залишили територію Румунії й атакували населені пункти Одеської області. За останній місяць російські дрони залітали в Латвію, Румунію та Польщу.

“Ми підтвердили гібридні атаки на союзників, а також участь Білорусі в діях Росії. На зустрічі міністрів оборони НАТО в жовтні треба буде розглянути питання про знищення безпілотників, що входять у повітряний простір союзників”, — заявив заступник міністра оборони Польщі Павел Залевський на зустрічі міністрів оборони “Бухарестської дев’ятки”.

Київ неодноразово закликав союзників збивати російські ракети та безпілотники над територією України, але в Польщі та Румунії робити це поки що не готові. Водночас міністри оборони Румунії, Польщі та Латвії підписали спільний лист до союзників, у якому наполягають на негайному введенні ротації протиповітряної оборони НАТО, а також вимагають, щоб Альянс вжив додаткових заходів зі стримування, спостереження, розвідки та повітряного патрулювання на східному фланзі блоку.

“Держави-члени “Бухарестської дев’ятки” занепокоєні ситуаціями з несанкціонованими проникненнями російських безпілотників у повітряний простір НАТО — у Польщі, Румунії, Латвії, а також ескалацією напруженості вздовж кордонів Альянсу. Ми виступаємо за визначення деяких форм скоординованого реагування на союзницькому рівні”, — зазначив міністр оборони Румунії Ангел Тилвер на зустрічі міністрів оборони “Бухарестської дев’ятки”.

У 2006 році країни НАТО домовилися виділяти на сферу безпеки й оборони не менше 2% ВВП. У 2023 році тільки 11 держав із 31 виконали свої фінансові зобов’язання. При цьому 2% ВВП — недостатньо, вважають деякі лідери країн Альянсу. Так, Литва планує збільшити видатки на національну оборону до 4% ВВП, щоб мати змогу придбати системи протиповітряної оборони дальнього радіуса дії та іншу військову техніку.

“На мою думку, мета, яку ми повинні обговорювати, — це збільшення фінансування оборони до 4% ВВП. Це дозволило б нам не тільки зберегти те, що ми хочемо, а й почати розглядати національну програму Patriot, тобто придбання систем протиповітряної оборони великої дальності, а також бойових вертольотів, які були б ефективними проти сил противника”, — заявив міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас на з’їзді партії “Союз Вітчизни — Литовські християнські демократи”.

Євросоюз готується до вступу на посаду першого в історії комісара з оборони. Майбутній комісар Андрюс Кубілюс заявив, що Євросоюз повинен негайно зміцнити оборону, оскільки Росія, очевидно, готується до війни проти ЄС.

“Міністри оборони й генерали НАТО єдині в тому, що Володимир Путін може бути готовим до конфронтації з НАТО і ЄС через шість-вісім років. Якщо серйозно поставитися до цих оцінок, то це час, за який ми повинні підготуватися. Часу небагато. Це означає, що ми маємо ухвалювати швидкі й амбітні рішення”, — зазначив претендент на посаду комісара ЄС з оборони Андрюс Кубілюс у коментарі агентству Reuters.

Андрюс Кубілюс повідомив: протягом наступних кількох років планує інвестувати в оборонну промисловість Європи понад 500 млрд євро.

Джерело матеріала
loader
loader