Їстівні квіти: найсмачніші – настурції, а хризантеми – огидні
Їстівні квіти: найсмачніші – настурції, а хризантеми – огидні

Їстівні квіти: найсмачніші – настурції, а хризантеми – огидні

Виявляється, квіти, що ростуть у вас на клумбі під вікном, можуть служити не тільки прикрасою двору, а й ваших кулінарних вишукувань або навіть домашніх страв. Та й не лише прикрасою – ними цілком можна доповнити чи відрегулювати смак, як і за допомогою приправ.

Рвати в салат квіти з клумби не радять

Власник ферми їстівних квітів Андрій Паньков. Фото: Особистий архів Андрія Панькова

Власник ферми їстівних квітів Андрій Паньков. Фото: Особистий архів Андрія Панькова

Як розповів Коротко про власник ферми їстівних квітів Андрій Паньков, який уже п'ять років годує киян настурціями та пеларгоніями, кришити в салати можна не тільки кропиву та всяку марь, що росте під ногами, а й квіти, які ми звикли бачити на клумбах чи в горщиках як декоративні.

Ну а раптом крамниця вже закрита, підніжний корм з'їдений, і до столу на закуску залишилися тільки ромашки та самотня гвоздика? Жарт, звісно, ​​але у Києві квітами відвідувачів годують у багатьох ресторанах. Та й хазяйський кіт Барсик, виявляється, не такий уже дурень: якби Андрій знав, що герань, яку кіт регулярно обгризає, чудово підходить і до холостяцької яєчні, і до вишуканого десерту, сам би на пару з ним нею ласував.

- Чисто теоретично, звичайно, можна обірвати для страв і клумбу, але я б, напевно, не став, - зупиняє мій порив кинути в салат чорнобривці і гвоздики Андрій Паньков. - Питання в тому, що це за квітка - чи не отруйна вона сама по собі, і далі - в яких умовах вона вирощена і чи не зробили її токсичною в процесі вирощування. Квітами ласують різні шкідники, і те, як із ними борються, сильно впливає на кінцевий продукт. Вирощування квітів «для краси» та як продуктів харчування – це різні речі.

Доводиться відкладати ножиці убік. Якщо ви обприскували чимось клумбу або живете біля траси – руки геть від квітів, їсти їх не можна!

Бегонія – замість лимона

Що ж можна їсти, якщо виростити без застосування хімікатів і далеко від загазованих доріг? Андрій Паньков просвічує кореспондентку Коротко про: цілком їстівні чорнобривці, що повсюдно ростуть, причому разом із зеленню.

- Також годиться в їжу фіалка, пеларгонія, бегонія – але її не вирощуємо, у неї надто агресивний кислий смак, як на мене, – перераховує квіткове меню Андрій Паньков. - Фуксії можна, вони безпечні, але не дуже смачні, є гіркуватість. Ними переважно декорують коктейлі. Гвоздика, волошки теж їстівні. Настурції – дуже смачна квітка, мені найбільше подобається. Також у пеларгонії приємний смак, ці дві квітки можуть круто доповнювати страви.

Втім, ту ж бегонію багато хто любить і навіть замінює нею лимон.

Пеларгонія має приємний смак і цінується в кулінарії. Фото: ФБ Мікролюб

Квіти пасльонових їсти не можна

Зростають квіти, якими потім ласують гурмани, у приміщенні під штучним освітленням. На клумбі протягом року квіти не виростиш, в оранжереях, що обігріваються, - не питання.

А ось що Андрій не рекомендує – це хризантеми. Їсти їх взагалі-то можна, не отруїшся, але на смак – найогидніші з усіх, що він пробував. А автор проєкту жує кожну квітку, яку вводить у прейскурант.

- Спробуєте хризантему - запам'ятаєте надовго, - ділиться враженнями Андрій.

Хоча в східних країнах це популярна квітка в кулінарії і вважається лікувальною. Їх і свіжими їдять, і в салати кладуть разом із пагонами.

Герань теж можна сміливо додавати в меню. Підходить і до сирної тарілки, і до ранкового омлету, і до десертів.

Що точно не можна їсти – це всі квіти пасльонових, вони токсичні. Так що обривати цвіт з помідорів, баклажанів та й картоплі не варто. А ось із квітів цукіні запросто можна накрутити голубців. Їх часто використовують у ресторанах. Смак у них, за словами Андрія, приємний, і вони мають влітку попит серед рестораторів.

З квітами, як і з грибами: легше завчити їстівні, ніж з'ясовувати, які не варто і пробувати.

Підштовхнула українська «жаба»

Вирощування їстівних квітів для Андрія – це не експеримент, а робота. До цього вирощував мікрогрін, клієнти почали просити і квіти… Пробував вирощувати і їстівні дикорослі рослини на кшталт кропиви чи кульбаб, але їх клієнти не оцінили.

Взагалі Андрій Паньков – кандидат фізико-математичних наук. На запитання, як його занесло з науки у вирощування мікрогріну та квітів, відповідає коротко: Cherchez la femme.

– Дружина колись купила набір для вирощування мікрозелені, сказала, що їй дуже подобається і хотіла б її вживати постійно, – пояснює Андрій. - Вирішив їй на день народження збудувати невеликий стелаж з автоматичним поливом. Поки шукав, як будувати, потрапив на рекламу курсів з вирощування мікрогріну, і оскільки вона любить постійно вчитися, купив його.

Але дружина, яка мала постійну роботу, сприйняла це по-своєму: вирішила, що чоловік вирішив її ще й бізнесом навантажити, щоб і на продажу зелені заробляла. І навіть не подивилася.

– Ну а мене «жаба задавила» за витрачені 500 доларів, вирішив, що треба окупити, і сам став вирощувати, – підсумовує Андрій.

Науку, звичайно, довелося покинути, але займатися зеленню та квітами чоловікові подобається більше. Чи окупився подарунок за п'ять років – питання, але робота поки що в радість.

Зберігаються їстівні квіти від кількох днів до тижня - у холодильнику у боксі з вологою серветкою. Фото: ФБ Мікролюб

На замітку

Які квіти можна їсти?

  • Гвоздика
    Квіти використовуються для гарнірів та приготування лікерів. Смак – солодкий.
  • Бегонія
    Підходить для фруктових та овочевих салатів, шербетів. Смак – легка кислинка.
  • Герань
    Додають у багато страв. Смак – залежно від виду, від лимонного до імбиру та мускату.
  • Календула
    Беріть для салатів замість пікантного перцю.
  • Настурція
    Салати та гарніри. Має пряний, гоструватий смак. Нагадує руколу. Замаринуєте плоди настурції - каперси до солянки можете не купувати.
  • Фіалки
    Підходить до салатів, пасти. Має солодкувато-трав'янистий смак.
  • Цукіні
    Додайте в салати, фаршируйте, смажте у фритюрі. Смак нейтральний, у світлих кабачків – солодкуватий, у темних – з гірчинкою.
  • Фенхель
    Для салатів, нагадує лакрицю.
  • Чорнобривці
    Додають у гарніри, до м'яса, риби, у салати, супи, десерти. З чорнобривців навіть аджику роблять. Смак – медово-солодкий, з ароматом анісу.
  • Фуксія
    Для десертів та салатів. Смак – нейтральний, із насиченим квітковим ароматом.

Квіти фуксії - з гірчинкою. Фото: ФБ Мікролюб

Виріж і збережи

Аджика з чорнобривців

Інгредієнти:

  • 50-60 пелюсток свіжих чорнобривців 
  • склянка часнику
  • склянка волоських горіхів
  • 5-6 стручків гострого перцю

Рецепт:

Перемолоти, додати 1 ст. л. меленого коріандру, 2 ст. л. приправи хмелі-сунелі, 2-3 ст. л. олії, 1 ст. л. солі. Все перемішати, зберігати у холодильнику.

Салат із настурції

Інгредієнти:

  • квіти та листя настурції
  • 5-6 штук стручкової квасолі
  • 2-3 помідори
  • 100 г копченого сиру
  • рослинна олія
  • 1 ст. л. сметани або йогурту

Рецепт на пробу:

Помідори та стручки квасолі порізати, посолити та заправити олією, запекти в духовці. Викласти на тарілку, у центр покласти нарізаний сир та листя настурції. Заправити сметаною чи йогуртом і прикрасити квітами настурції.

Комбінація трав та квітів – створюють неповторний смак. Фото: Особистий архів Андрія Панькова

Джерело матеріала
loader
loader