Вегетаріанська кето-дієта: що можна їсти та чи дійсно вона працює
Вегетаріанська кето-дієта: що можна їсти та чи дійсно вона працює

Вегетаріанська кето-дієта: що можна їсти та чи дійсно вона працює

Кето-дієта, яка передбачає споживання великої кількості жирів, часто асоціюється з м’ясними продуктами. Але насправді можна застосувати більш рослинний підхід і дотримуватися вегетаріанської дієти.

За інформацією Клівлендської клініки, ті, хто дотримується кето-дієти, споживають приблизно 70% жирів, 20% білків і 10% вуглеводів. Фахівці розповіли виданню eatthis.com, як адаптувати вегетаріанську кето-дієту під ваші потреби та що варто готувати.

Що таке вегетаріанська кето-дієта?

Дієта базується на введенні організму в стан кетозу, коли він починає використовувати жири замість глюкози для вироблення енергії. Для цього необхідно вживати багато жирів і дуже мало вуглеводів, щоб організм міг ефективно їх використовувати. Але чи це означає, що потрібно їсти багато м'яса?

Ні, за словами дієтолога Ерін Палінскі-Вейд, кето-дієта – це дієта з високим вмістом жирів та низьким вмістом вуглеводів, а не з високим вмістом білків, тому її може дотримуватися і вегетаріанець, за умови задоволення всіх потреб у поживних речовинах.

Однак це може бути непростим завданням. Дієтолог Сара Рувен, RD застерігає, що хоча вегетаріанська кето-дієта може бути корисною для здоров'я, вона також є досить обмеженою.

"Багато основних продуктів вегетаріанської дієти, таких як цільні зерна, бобові, фрукти та крохмалисті овочі, мають високий вміст вуглеводів. Навіть одна порція таких продуктів може перешкоджати досягненню кетозу, що є головною метою кето-дієти", – пояснює Рувен.

Чому люди обирають це?

Багато дієтологів відзначають користь рослинної дієти. Вона допомагає знизити артеріальний тиск, рівень холестерину, а також ризик хронічних захворювань. Якщо ви вже вегетаріанець, перехід на кето може допомогти вам схуднути або підвищити чутливість до інсуліну.

Якщо ви не є вегетаріанцем, Сара Рувен додає, що фокусування кето-дієти на рослинних продуктах замість продуктів, багатих на насичені жири (наприклад, червоне та оброблене м'ясо), може знизити ризик серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та певних видів раку.

Що можна їсти на вегетаріанській кето-дієті?

Ерін Палінскі-Вейд зазначає, що їсти на вегетаріанській кето-дієті протягом дня можна популярні низьковуглеводні та високожирові продукти, які включають:

  • Авокадо
  • Горіхи
  • Насіння
  • Тофу
  • Кокос
  • Оливкова олія

Для збалансованого раціону Сара Рувен також рекомендує додати:

  • Молочні продукти з високим вмістом жиру, такі як йогурт, молоко та сир.
  • Вегетаріанські джерела білка, такі як темпе, яйця та спіруліна.
  • Фрукти з низьким вмістом вуглеводів, такі як чорниця, малина та лимони.
  • Некрохмалисті овочі, такі як помідори, огірки, брокколі, шпинат, капуста, гриби, цвітна капуста та спаржа.

Приклад меню для вегетаріанської кето-дієти

Щоб спростити планування щоденних страв, Палінскі-Вейд пропонує зразок меню:

  • Сніданок: омлет зі шпинатом або скрембл із тофу з половинкою авокадо.
  • Обід: зелений листовий салат з оливковою олією, волоськими горіхами, гарбузовим насінням та нарізаним авокадо.
  • Перекус: приготований на пару едамаме, палички селери з мигдальним маслом.
  • Вечеря: грецький салат із селерою, помідорами та фетою, доповнений вареним яйцем і заправкою з оливкової олії.

Уважно придивіться до цього меню, і ви побачите, що кожна страва включає вегетаріанський білок (яйця, мигдальне масло, авокадо) і здорові жири (насіння, горіхи, тофу, оливкова олія).

Чи безпечніша вегетаріанська кето-дієта порівняно зі звичайною кето?

Палінскі-Вейд зазначає, що вегетаріанський варіант кето може бути здоровішим через нижчий вміст насичених жирів і менший ризик серцевих захворювань.

"Загалом, кето-дієти можуть бути потенційно небезпечними, якщо вони містять велику кількість тваринних жирів і білків", – попереджає дієтолог.

Однак навіть здоровий підхід має свої ризики.

"Неправильно спланована вегетаріанська дієта може призвести до дефіциту вітамінів B12, D, омега-3 жирних кислот, заліза та цинку. Цей ризик посилюється при обмеженні споживання багатих на поживні речовини продуктів, таких як цільні зерна та бобові, особливо в умовах кето", – пояснює Рувен.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як навчитися контролювати порції. 

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader