Бачити означає вірити: прорив у генній терапії, який дає зір сліпим
Бачити означає вірити: прорив у генній терапії, який дає зір сліпим

Бачити означає вірити: прорив у генній терапії, який дає зір сліпим

Терапія дозволила людям вперше побачити зірки чи сніжинки та значно краще орієнтуватися у своєму повсякденному житті. Результати поточних випробувань показують, що він безпечний і ефективний, прокладаючи шлях для більш широкого використання після того, як він отримає схвалення FDA.

Трансформаційне відновлення зору

Після лікування одна пацієнтка побачила свою першу зірку. Інший вперше побачив сніжинки. Інші пацієнти нещодавно змогли пересуватися поза домом або читати етикетки на цукерках своїх дітей.

У чому причина цих, здавалося б, чудодійних покращень? Генна терапія, розроблена вченими Університету Флориди, яка в ході невеликого дослідження відновила корисний зір більшості пацієнтів з рідкісною спадковою сліпотою, відомою як вроджений амавроз Лебера типу I, або LCA1.

Прорив у генній терапії

Ті, хто отримав найвищу дозу генної терапії, відзначили до 10 000-кратного покращення своєї світлочутливості, змогли прочитати більше рядків на очній карті та покращили свою здатність орієнтуватися в стандартизованому лабіринті. За словами дослідників, для багатьох пацієнтів це було схоже на те, що вони нарешті ввімкнули тьмяне світло після того, як роками намагалися пересуватися по домівках у непроглядній темряві.

Випробування також перевіряло профіль безпеки лікування. Побічні ефекти в основному обмежувалися незначними хірургічними ускладненнями. Сама генна терапія викликала легке запалення, яке лікували стероїдами.

Досягнення та перспективи на майбутнє

«Це перший випадок, коли будь-кого з LCA1 коли-небудь лікували, і ми продемонстрували дуже чистий профіль безпеки, а також продемонстрували ефективність. Ці результати відкривають шлях для вдосконалення терапії у фазі 3 клінічних випробувань і, зрештою, для її комерціалізації», – сказав Шеннон Бойе, доктор філософії, керівник відділу клітинної та молекулярної терапії УФ, співавтор дослідження та співавтор-засновник Atsena Therapeutics, підрозділу UF, який розробив генну терапію та фінансував дослідження.

«Atsena із задоволенням просуває основоположну роботу, яку Шеннон і Санфорд Боє розробили у своїй лабораторії багато років тому, і в захваті від того, що 12-місячні дані нашого поточного клінічного випробування були опубліковані в престижному медичному журналі», — сказав Кендзі Фудзіта, доктор медичних наук, головний медичний директор Atsena Therapeutics і співавтор дослідження. «Ми з нетерпінням чекаємо подальших результатів цієї програми, оскільки ми продовжуємо прогресувати в тому, що має потенціал стати проривом у лікуванні сліпоти у дітей і дорослих з LCA1».

Шеннон Бойе, професор педіатрії UF, і Сенфорд Бойє, асоційований науковий співробітник педіатрії, а також їхні співробітники з Університету Пенсільванії та Університету здоров’я та науки Орегону опублікували результати клінічного випробування 5 вересня в журналі The Lancet .

Піонерське лікування LCA1

LCA1 зустрічається рідко. Лише близько 3000 людей мають цей стан як у Європі, так і в США. Це спричинено наявністю двох дефектних копій гена GUCY2D, який необхідний для належного функціонування світлочутливих клітин очей. Люди з цим захворюванням, як правило, мають серйозні порушення зору, через що їм важко або неможливо керувати автомобілем, читати або орієнтуватися в світі візуально.

Шеннон Бойе розробляє генну терапію, націлену на LCA1, понад 20 років, відтоді як вона вступила до аспірантури Університету у 2001 році. У співпраці зі своїм чоловіком Сенфордом Бойє лабораторія Шеннон Бойє розробила транспортну систему на основі вірусів, яка є важливою для доставку функціонуючих копій гена GUCY2D у правильні клітини очей. Подружжя Бойз заснувало Atsena Therapeutics у 2019 році, щоб вивести на ринок лікування LCA1 та інші методи генної терапії.

«Більшість фармацевтичних компаній не зацікавлені в лікуванні цих рідкісних захворювань, тому що вони не є сильними джерелами доходу», — сказав Сенфорд Боє. «Але ми вважаємо, що ці пацієнти заслуговують на увагу, оскільки у нас є ефективні методи лікування, які дійсно значно покращують якість їхнього життя».

У дослідженні взяли участь 15 суб’єктів для лікування в Університеті Пенсільванії або Університеті здоров’я та науки Орегону. Суб’єкти отримували одну з трьох різних доз терапії, щоб визначити найбезпечнішу та найефективнішу дозу для майбутніх випробувань. Усі пацієнти отримували лікування одного ока, яке включало хірургічну ін’єкцію в сітківку.

Дослідники спостерігали за пацієнтами протягом року, щоб перевірити їх зір на обробленому оці порівняно з необробленим оком. Суб’єкти, які отримували більш високі дози, спостерігали більші поліпшення зору.

Дослідники очікують, що генна терапія триватиме нескінченно довго, вимагаючи лише однієї процедури для кожного ока. Наразі вони бачили, що візуальні покращення тривають щонайменше п’ять років.

Широкий доступ до лікування вимагатиме схвалення FDA після фази 3 клінічного випробування, яке перевіряє терапію на більшій популяції пацієнтів. Щоб дізнатися більше про це дослідження, перегляньте статтю Бачення в 10 000 разів краще: генна терапія дає результати, що змінюють життя.

Джерело матеріала
loader
loader