Про це ідеться у дослідженні учених з Університету Нагоя. Ці дані акцентують увагу на важливості ретельного моніторингу рівня телуру в продуктах харчування.
Яким чином зернові і рис підпищують тиск
Дослідники виявили, що систолічний артеріальний тиск спочатку підвищувався після впливу телуру, а потім підвищувався як систолічний, так і діастолічний артеріальний тиск при тривалому впливі.
Незважаючи на підвищення рівня телуру в сечі, споживання зернових і бобових безпосередньо не підвищує ризик гіпертонії. Зернові та бобові можуть містити багато різноманітних поживних речовин, які можуть зменшити ризик гіпертонії, попри високий рівень телуру,
— каже Кагава.
Телур переходить із гірничодобувної та виробничої діяльності в їжу, і зі збільшенням рівня зростає ймовірність розвитку або загострення гіпертонії. Водночас учені наголосили, що належний моніторинг рівня телуру в певних харчових продуктах може знизити високий кров'яний тиск у населення в цілому.
Що відомо про телур
Учені наголошують, що вплив телуру загрожує громадському здоров’ю. При цьому зазначають, що зернові та бобові, такі як рис і ферментовані соєві боби, є популярними продуктами харчування в Японії.
"Якщо ми зможемо легше виявляти концентрацію телуру не лише в сечі, але й у їжі, ґрунті та інших зразках навколишнього середовища та з'ясовувати зв'язок із різними параметрами здоров'я, це прискорить дослідження впливу телуру на здоров'я", – резюмували дослідники.
Телур потрапляє в їжу через ґрунт, який був забруднений у результаті викидів пилу, золи та шлаку в результаті видобутку та промисловості. Він переноситься з ґрунту на культурні рослини, такі як зернові, морква та часник.