Як відмова від вітаміну D вплине на ваше здоров’я: що каже дієтолог
Як відмова від вітаміну D вплине на ваше здоров’я: що каже дієтолог

Як відмова від вітаміну D вплине на ваше здоров’я: що каже дієтолог

Дефіцит вітаміну D є дуже поширеним серед людей. Відсутність достатнього рівня вітаміну D може негативно вплинути не лише на вашу імунну систему, а й на весь організм.

Видання eatthis.com опублікувало кілька можливих побічних ефектів відмови від вживання добавок. Дієтолог розповів, чому варто не виключати цей вітамін D зі свого раціону.

Ваша імунна система може послабнути

Відмова від прийому вітаміну D може призвести до погіршення роботи вашої імунної системи.

"Низький рівень вітаміну D пов'язаний зі зниженою імунною функцією. Він також сприяє виробленню кателіцидину – білка, що допомагає боротися з інфекціями", – каже дієтолог Хайді Моретті.

Ризик розвитку раку може зрости

Якщо у вас є генетична схильність до раку або інші фактори ризику, відмова від вітаміну D може збільшити ймовірність розвитку цього захворювання.

"Практично всі види раку пов'язані з низьким рівнем вітаміну D. Вважається, що це відбувається через ослаблену імунну відповідь, викликану дефіцитом", – зазначає Моретті.

Ви можете відчувати біль і втому

Якщо ви відчуваєте постійну втому або біль, можливо, це пов'язано з низьким рівнем вітаміну D.

"Вітамін D сприяє здоров'ю кісток і м'язів. Достатній рівень вітаміну D також може зменшити запалення в цих тканинах. Вітамін D є важливим регулятором багатьох гормонів, тому його дефіцит часто призводить до втоми і болю", – пояснює дієтолог.

Ваше серце може постраждати

Серцево-судинні захворювання є головною причиною смертності у світі, і рівень вітаміну D може впливати на ризик їх розвитку.

"Серце потребує вітаміну D для покращення всмоктування електролітів", – говорить Моретті.

Дослідження 2018 року, опубліковане в журналі Clinical Hypertension, виявило, що низький рівень вітаміну D пов'язаний із вищим рівнем гіпертонії та смертністю від серцево-судинних захворювань.

Раніше OBOZ.UA розповідав про біодобавку, яка збільшує силу м'язів.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader