На 40% більше вже з січня: кому з українців доведеться сплачувати величезні податки
На 40% більше вже з січня: кому з українців доведеться сплачувати величезні податки

На 40% більше вже з січня: кому з українців доведеться сплачувати величезні податки

Українцям розповіли, кому доведеться сплачувати податків на 40% більше уже із січня.

Як передає "Хвиля", про це йдеться у матеріалі Факти.

Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроект №11416-д, який може значно підвищити податкове навантаження на деяких підприємців. Якщо закон проголосують остаточно, з 1 жовтня фізичні особи-підприємці (ФОП) першої групи єдиного податку зіткнуться зі збільшенням податків на 40%.

Такі підрахунки дає аналіз проекту держбюджету та пропонує обкласти ФОП-ів військовим збором у розмірі від 1% їх доходів або 10% від розміру мінімальної зарплати та існуючої податкової практики. Важливо відзначити, що точна сума збільшення податків може відрізнятись для різних груп підприємців.

Збільшення податків в Україні / Фото: pexels.com
Збільшення податків в Україні / Фото: pexels.com

Зокрема, найбільше постраждають ФОП-и 1 групи єдиного податку, їм доведеться сплатити такі податки:

  • єдиний податок – 302 гривні 80 копійок (10% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб у 3028 гривень);
  • єдиний соціальний внесок (ЄСВ) – 1760 гривень (22% від мінімальної заробітної плати на 1 січня звітного періоду, зараз 8000 гривень);
  • військовий збір – 800 гривень (10% мінімальної заробітної плати на 1 січня звітного періоду, зараз 8000 гривень).

Відтак загальний платіж для ФОП-ів 1 групи єдиного податку становитиме 2862 гривні 80 копійок проти 2062 гривень 80 копійок до запровадження військового збору. Це майже на 40% збільшить податкове навантаження.

Крім того, на 800 гривень зростуть податкові платежі для 2 та 4 груп єдиного податку, проте їх навантаження у відсотковому відношенні буде менш помітним:

  • 2 група єдиного податку – 1760 гривень ЄСВ, 1600 гривень єдиний податок (20% від мінімальної зарплати) та 800 гривень військовий збір, разом 4160 гривень на місяць замість колишніх 3360 гривень, тобто зростання становитиме 24%;
  • 4 група єдиного податку – сплачує 1760 гривень ЄСВ та єдиний податок залежно від площі землі та її нормативної грошової оцінки.

Для фізичних осіб-підприємців (ФОП) третьої групи єдиного податку очікується підвищення податкового навантаження приблизно на 20%. До поточного єдиного податку у розмірі 5% доходу додасться новий військовий збір, що становить 1% доходів.

Однак, незважаючи на те, що закон може набути чинності з 1 жовтня, фактичне збільшення платежів, швидше за все, відбудеться лише 2025 року. Це пов'язано з особливостями податкової звітності: підприємці матимуть змогу подати декларації та сплатити податки за період з жовтня по грудень поточного року лише у січні наступного року.

Нагадаємо, НБУ назвав ризикованим підвищення податку на прибуток банків до 50%.

Джерело матеріала
loader
loader