Чому українцям почали менше вимикати світло та як довго це триватиме
Чому українцям почали менше вимикати світло та як довго це триватиме

Чому українцям почали менше вимикати світло та як довго це триватиме

Стабільна ситуація в енергосистемі може зберігатися ще протягом певного часу, втім і для цього потрібні певні передумови. Чому відключень світла стало менше в етері 24 Каналу пояснив експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев.

Чому відключень світла стало менше

За останні тижні відключення світла суттєво зменшилися. Є три причини, які пояснюють, чому ситуація в енергосистемі нарешті покращилась.

До ладу повернення двох енергоблоків атомних електростанцій. Мовиться про завершення робіт із завантаження свіжого ядерного палива. Звісно, два додаткових гігавати потужності – це скорочення кількості черг з 3 – 4 до 1 – 2. Це головна причина,
– пояснив Геннадій Рябцев.

Іншою причиною покращення ситуації в енергоструктурі є збереження сприятливої сонячної погоди. Приблизно з 12 до 16 години фотоелектричні панелі на сонячних електростанціях дають максимум генерації електричної енергії.

"Третя причина – зниження температури повітря з аномально високих 35 до 25 градусів, а вночі навіть нижче. Це означає, що менше залучають промислові та побутові кондиціонери. Це дозволяє скоротити обсяг споживання", – зауважив експерт з енергетичних питань.

З огляду на усі вищезазначені причини, зараз встановився хоч достатньо хиткий, а все ж баланс між генерацією та споживанням електричної енергії. Навіть вдень та увечері, тобто в пікові години, Укренерго повідомляє, що в більшості регіонів не буде відключень світла або ж їхня кількість буде скороченою до мінімуму.

"Можливо, так ми й пройдемо наступні два місяці, адже має запрацювати ще один енергоблок. Далі, якщо не буде погіршення погодних умов та нових дронових та ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі, то тривалість вимкнень відповідатиме 1 – 2 чергам", – підсумував Рябцев.

Джерело матеріала
loader
loader