Закупівельні ціни на молоко ще зростуть до кінця вересня
Закупівельні ціни на молоко ще зростуть до кінця вересня

Закупівельні ціни на молоко ще зростуть до кінця вересня

Ціни на пальне поки що не вплинули на закупівельні ціни, незважаючи на підвищення акцизу з 1 вересня. Однак у перспективі подорожчання логістики може призвести до підвищення ціни на сире молоко з урахуванням витрат за доставку.

Таку думку висловив аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі.

Він зауважив, що скорочення виробництва молока-сировини в Європі впливає на підвищення закупівельних цін не тільки в країнах-членах ЄС, але й в Україні через прив’язку до експорту. Зокрема, українські молокопереробні заводи почали продавати пастеризоване молоко до Німеччини через нестачу сировини на європейському ринку.

«У другій половині вересня очікується нове підвищення закупівельних цін через високий попит з боку переробників, обмежену пропозицію молока-сировини на внутрішньому ринку та дорожчання логістики. Однак темпи росту цін не будуть такими різкими, як у серпні чи на початку вересня, через скорочення різниці з котируваннями в ЄС», — вважає фахівець. 

І додає, що сьогодні молоко екстра ґатунку коштує близько 40 євро за 100 кг, що на 14% дешевше, ніж у Європі. Хоча навесні та влітку цінова різниця складала 20-30%.

«Надалі скорочення різниці закупівельних цін в Україні та ЄС буде стримувати різкий ріст ціни на молоко-сировину вітчизняного виробництва. Стабілізація цін на молоко-сировину ймовірна в четвертому кварталі, коли в період новорічних свят на молочному ринку спостерігається затишшя, а попит на молоко падає», — підсумував аналітик.

Джерело матеріала
loader