![Заміна лише одного продукту в раціоні знижує ризик діабету на майже 30%](https://thumbor.my.ua/qTaJiQzHQErXyR-86jzWPiWt56Q=/800x400/smart/filters:format(webp)/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F66deeb18f5ad9a62db15b96168fb364c.jpg)
Заміна лише одного продукту в раціоні знижує ризик діабету на майже 30%
Вчені вирішили дослідити, що відбувається, коли насичені тваринні жири (наприклад, вершкове масло) замінюються ненасиченими рослинними жирами (наприклад, оливковою олією).
Деталі дослідження
113 учасників були випадковим чином розділені на дві групи:
- одна дотримувалася дієти з високим вмістом насичених жирів,
- інша – з високим вмістом рослинних ненасичених жирів.
Учені виявили, що вищий MLS корелює зі здоровішими ліпідними профілями та вищим споживанням рослинних ненасичених жирів.
Серцево-судинні та діабет
Наступним етапом стало обчислення MLS учасників трьох інших довгострокових досліджень: Європейського проспективного дослідження раку та харчування (EPIC)-Potsdam, дослідження здоров'я медсестер (NHS і NHSII) і випробування PREDIMED.
Учасники з вищим MLS, що вказує на дієту з меншою кількістю насичених жирів та більшою кількістю ненасичених, мали значно знижений ризик серцево-судинних захворювань та діабету 2 типу.
Зокрема, у дослідженні EPIC-Potsdam в учасників із високим MLS ризик серцевих захворювань був на 32% нижчим, а ризик діабету 2 типу — на 26%.
![loader](/files/images/preloader.gif)
![loader](/files/images/preloader.gif)