Як виростити капусту розміром з кавун: основні правила догляду
Як виростити капусту розміром з кавун: основні правила догляду

Як виростити капусту розміром з кавун: основні правила догляду

Вирощування овочів на власному городі – це не лише спосіб отримати свіжі та органічні продукти. Це захопливе хобі, яке дозволяє відпочити та самореалізуватися.

Капуста є однією з найпопулярніших овочевих культур у світі завдяки своїй універсальності та харчовій цінності. Інтернет-магазин "Фермер Центр" розповів про правила догляду за нею, які допоможуть виростити рекордно великі плоди.

Посадка капусти

Капусту можна вирощувати як розсадним методом, так і сіяти насіння одразу в ґрунт, однак тоді варто пам’ятати, що його потрібно підготувати (внести добрива та прибрати бур’яни), а також проводити усі процедури, які доводилося б робити при вирощуванні розсади.

Розсада

Найкращий спосіб вирощування розсади капусти – касетний в плівкових теплицях середнього обсягу. На ринку можна вибрати ті касети, що підійдуть вам зважаючи на термін висіву насіння, температуру повітря, строки висаджування розсади у відкритий ґрунт. Наприклад, для ранніх гібридів вік розсади становить 40 днів, тому оптимальною буде касета на 96 осередків. Для середньостиглих та пізньостиглих – 160 клітинок.

Також для отримання гарного врожаю варто обладнати теплицю системою обігріву, освітлення та регулярно її провітрювати.

Як виростити капусту розміром з кавун: основні правила догляду

Ґрунт

Торф’яні субстрати варто використовувати вже готові, в яких достатньо поживних речовин, оптимальний рН та в яких нема фітопатогенних мікроелементів.

Також вимоги до ґрунту відрізняються залежно від сорту капусти. Для ранніх гібридів найкраще підійдуть легкосуглинкові ґрунти, що добре прогріваються. А середньостиглі та пізні гібриди краще висаджувати в ґрунт з високим рівнем врожайності та кислотністю рН 5,5-6.

Температура

Оптимальна температура для проростання насіння 18-20 градусів. У період вегетації вона знижується до 15-18 градусів. Якщо протягом розвитку розсади гарно її загартувати, то рослини зможуть витримати короткочасні заморозки до -3-5, а сформовані головки до -5-8 градусів.

Сівозміна

Найкраще саджати ранньостиглі гібриди капусти після огірка, цибулі, томатів, моркви, а пізньостиглі – після картоплі, коренеплодів, бобових культур, огірка та буряків.

Раніше OBOZ.UA розповідав про те, як захистити рослини від літньої спеки та чому не варто їх просто частіше поливати.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader