Чому Нідерланди не можна називати Голландією: до чого тут "п'яний туризм"
Чому Нідерланди не можна називати Голландією: до чого тут "п'яний туризм"

Чому Нідерланди не можна називати Голландією: до чого тут "п'яний туризм"

Дізнайтеся, чому Нідерланди просять не називати їх "Голландією".

З 1 січня 2020 року Нідерланди офіційно відмовилися від використання терміна "Голландія" для позначення своєї держави. Це рішення стало частиною ширшої стратегії національного ребрендингу, покликаної зменшити асоціації з певними аспектами нідерландського життя, такими як культура відпочинку з наркотиками та знаменитий район червоних ліхтарів у Амстердамі, пише NOS.

Плутанина з назвами країни

Голландія — це лише дві з дванадцяти провінцій Нідерландів, які стали найбагатшими і найвідомішими завдяки містам, таким як Гаага, Амстердам і Роттердам. Назва походить від слів holt land, що означає "земля дерев".

Ця країна зазнала численних змін назв і саме це стало причиною поширеного використання терміна "Голландія". Насправді ж до складу Нідерландів входять дванадцять провінцій: Гелдерланд, Гронінген, Дренте, Зеландія, Лімбург, Оверейссел, Північний Брабант, Північна Голландія, Утрехт, Флеволанд, Фрісландія та Південна Голландія. Таким чином, лише дві з цих провінцій — Північна та Південна Голландії — дали назву всій країні.

Термін "голландець" стосується лише мешканців двох провінцій Голландії, тоді як всі громадяни Нідерландів є нідерландцями і більшість з них спілкуються нідерландською мовою. Відзначимо, що в російській мові цю мову часто називають голландською, тоді як англійською мовою — Dutch.

Непорозуміння з назвою Нідерландів настільки глибоко вкорінене у свідомості людей, що навіть офіційний веб-сайт для туристів має адресу Holland.com, щоб бути зрозумілішим для відвідувачів. Однак, зрозуміліше не завжди означає правильніше.

Провести ребрендинг змусив "п'яний туризм"

З 1 січня 2020 року уряд Нідерландів вирішив, що термін "Голландія" має залишитися лише в історії. Причина ребрендингу полягає не в образі жителів інших провінцій, а в іміджі, який асоціюється із туризмом. Нідерланди прагнуть подолати стереотипи, пов’язані з Кварталом червоних ліхтарів та легкими наркотиками, оскільки багато туристів вважають, що саме це визначає країну.

Заплановані на 2020 рік міжнародні події, такі як Євробачення у Роттердамі, мали стати чудовою можливістю для Нідерландів представити себе у новому світлі. Влада поставила амбітну мету — до 2030 року залучити 42 мільйони туристів на рік, зосереджуючи увагу не лише на Амстердамі, а й на інших регіонах, які пропонують унікальні враження та розваги. Для цього навіть розглядається перенесення Кварталу червоних ліхтарів на околиці міста.

Що таке NOS?

NOS, нід. Nederlandse Omroep Stichting — нідерландська телерадіокомпанія, одна з найбільших державних телерадіокомпаній Королівства Нідерландів, утворена 27 травня 1969 року, пише Вікіпедія.

Англійці називають голландців — Dutch

Англійцям байдуже на тонкощі між Голландією та Нідерландами, для них усі вони — Dutch. Цей термін став частиною англійського фольклору, і багато хто плутає його з данцями. Причина криється в історії: англійці асоціювали всі німецькомовні народи зі словом Dutch, але найбільше контактів у них було саме з голландцями.

Ця термінологія набула негативних конотацій, пов'язаних з військовими конфліктами між Англією та Нідерландами. Наприклад, вирази, як-то Dutch uncle (голландський дядько), Dutch courage (голландська хоробрість), Dutch wife (голландська дружина) та інші, часто використовуються в зневажливому контексті.

Термін "to go Dutch" (піти по-голландськи) описує ситуацію, коли на вечірці кожен платить за себе. Цей вираз може мати й негативне значення, особливо коли вас не попередили про це наперед.

Таким чином, ребрендинг Нідерландів — це спроба подолати стереотипи, що виникли навколо їхньої культури і образу в світі.

Читайте також:

Джерело матеріала
loader
loader