Глютен утворюється у момент, коли два білки (глютенін та гліадин) поєднуються. Деякі люди можуть бути чутливими до цієї сполуки та відчувати побічні реакції.
Про це повідомив лікар Кріс Завос. Він розповів, що целіакія, аутоімунне захворювання, спричинене споживанням глютену, може призводити до серйозних проблем зі здоров'ям. Тоді як нецеліакія – це стан, при якому люди відчувають симптоми, подібні до целіакії, але без характерних уражень кишківника.
Продукти без глютену
- Фрукти та овочі;
- м'ясо, птиця та риба;
- бобові;
- горіхи та насіння;
- молочні продукти;
- безглютенові зерна (рис, кукурудза, кіноа, амарант, просо, сорго);
- безглютенове борошно (мигдальне, кокосове, рисове, нутове, картопляне, тапіока);
- макарони без глютен;
- безглютеновий хліб та випічка;
- безглютенові закуски (попкорн, картопляні чипси, фруктові закуски та крекери без глютену.
Лікар зазначив, що деякі продукти можуть містити приховані джерела глютену. Тому перед споживанням потрібно уважно прочитати етикетку.
Напої без глютену
- Вода;
- фруктові та овочеві соки без підсолоджувачів;
- кава;
- чай;
- молоко (мигдальне, соєве або кокосове);
- спортивні напої;
- вино;
- дистильовані спиртні напої (горілка, джин, ром, текіла);
- пиво, виготовлене з безглютенових зерен.
Раніше OBOZ.UA розповів, чи корисно для здоровʼя людини споживати яйця.
Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber , щоб бути в курсі останніх подій.
Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.