Що таке міозит: лікар розповів про причини та лікування хвороби
Що таке міозит: лікар розповів про причини та лікування хвороби

Що таке міозит: лікар розповів про причини та лікування хвороби

Міозит – це захворювання, яке приносить сильний дискомфорт у буденному житті. Ця патологія може виникнути з різних причин, наприклад, внаслідок травми, перенапруження або інфекції.

Фактам ICTV лікар-вертебролог Олександр Кисіль розповів, що таке міозит та як його лікувати.

Що таке міозит

Міозит – це рідкісне аутоімунне захворювання, шо характеризується ураженням одного або групи м’язів.

Зараз дивляться

– Простими словами можна сказати, що міозит – це запалення м’язів, – пояснює фахівець.

Здебільшого міозит виникає на скелетних м’язах, але інколи хвороба також вражає серцевий м’яз або структури, які контролюють рухи очей.

Існує ще один синдром – м’язово-тонічний, який характеризується болем і спазмом у м’язах.

– Тут треба розуміти різницю між цими станами. Коли вас продуло у автобусі чи вдома біля вікна, найімовірніше, виникне м’язово-тонічний синдром, але не міозит, – наголошує лікар.

Міозит: причини

Однією з найбільш поширених причин міозиту є травма. Захворювання може виникнути внаслідок контузій, розриву м’язів, розтягнення або надмірного навантаження.

– Міозит може бути як самостійною хворобою, так і вторинним захворюванням – виникати внаслідок ревматичних хвороб, вірусного чи бактеріального ураження (ВІЛ, вірус грипу) та через зловживання певними препаратами (альфа-інтерферон, алкоголь, кокаїн), – говорить експерт.

Деякі професії, які пов’язані з постійним перенапруженням м’язів, наприклад, будівництво чи спорт, можуть також сприяти розвитку міозиту.

Також появі захворювання можуть передувати ці фактори:

  • неправильне тримання тіла;
  • погана фізична форма;
  • надмірна вага;
  • поганий м’язовий тонус.

Все це підвищує навантаження на м’язи та збільшує ризик їх запалення.

Міозит: симптоми  

Симптоми міозиту можуть варіюватися залежно від місця запалення та причини його виникнення.

Зазвичай захворювання проявляється болем, набряками, обмеженням руху та погіршенням функцій м’язів. Також може спостерігатися загальна слабкість, втома, лихоманка та інші симптоми запального процесу.

– Симптоми слабкості, набряку та пошкодження м’язів часто з’являються поступово, – говорить лікар.

Характер болю може бути різним: гострий, тупий, локалізований чи розповсюджений. Набряки зазвичай помітні візуально або відчутні на дотик. Також міозит дещо обмежує рух, особливо якщо створюється сильне навантаження на м’язи.

– Задовго до того як пацієнтам поставлять діагноз, у них можуть виникнути проблеми з підйомом зі стільця, ходьбою по сходах або захопленням предметів руками. Люди можуть впасти, їм важко підтягнути руки вгору, мають труднощі з ковтанням, – додає експерт.

Міозит: лікування

Лікування міозиту залежить від його причини та запущеності.

– Серед медичної спільноти існує велика плутанина щодо того, як ефективно вести пацієнтів з міозитом, – ділиться Олександр.

До найбільш частих груп медичних препаратів, що використовують під час лікування міозиту, належать: кортикостероїди, імунодепресанти, імуноглобулін.

– Хоча ще немає ліків від міозиту, для більшості пацієнтів лікування може ефективно контролювати та покращувати симптоми, – говорить лікар.

Крім медикаментозного лікування, фахівці часто застосовують фізіотерапевтичні методи, як-от масаж чи фізична терапія. Це допомагає полегшити біль та сприяє відновленню рухливості.

– Було виявлено, що фізичні вправи зменшують запалення та втому, підвищують витривалість та нарощують м’язи, навіть у пацієнтів з міозитом.

У важких випадках може знадобитися видалення уражених тканин або розкриття абсцесів хірургічним шляхом.

– Міозит – це серйозне захворювання, і якщо його не лікувати , це може призвести до летальних наслідків, – наголошує фахівець.

Джерело матеріала
loader
loader