Тарас Кремінь вимагає скасувати рішення про перейменування понад 1,4 тис назв населених пунктів в Україні
Тарас Кремінь вимагає скасувати рішення про перейменування понад 1,4 тис назв населених пунктів в Україні

Тарас Кремінь вимагає скасувати рішення про перейменування понад 1,4 тис назв населених пунктів в Україні

Уповноважений із захисту державної мови офіційно звернувся до міністра освіти і науки Оксена Лісового.

Вчора, 27 червня, уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь офіційно звернувся до міністра освіти і науки Оксена Лісового з проханням скасувати рішення Національної комісії зі стандартів державної мови від 22 червня 2023 року за № 230 «Про схвалення Переліку сіл, селищ, міст, назви яких не відповідають стандартам державної мови, та рекомендацій щодо приведення назв таких сіл, селищ, міст у відповідність до стандартів державної мови й оприлюднення їх на офіційному вебсайті Національної комісії зі стандартів державної мови». Про це Кремінь повідомив сьогодні на своїй фейсбук-сторінці.

Уповноважений закликає міністра доручити Національній комісії зі стандартів державної мови в найкоротший термін ухвалити нове рішення, яке повністю відповідатиме пункту 11 статті 8 Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

«Рішення Нацкомісії повинно містити перелік обов'язкових для перейменування назв населених пунктів, які не відповідають стандартам державної мови, а також чіткі рекомендації щодо їх перейменування», — наголосив Кремінь.

«Аналіз назв населених пунктів, запропонованих до приведення у відповідність до стандартів державної мови, засвідчив як вихід Національної комісії зі стандартів державної мови за межі визначених Законом повноважень, так і відсутність передбачених Законом чітких рекомендацій щодо їх перейменування у більшості випадків», — йдеться у листі уповноваженого на очільника МОН.

За словами уповноваженого, перелік Нацкомісії містить велику кількість назв населених пунктів, які відповідають стандартам державної мови, а саме: Запоріжжя, Перемога, Зоряне, Мирне, Травневе, Маяк, Молодіжне, Об'єднане тощо.

Крім того, «у більшості рекомендацій не пропонується правильний варіант назви, а міститься дивне формулювання “обґрунтувати доцільність збереження поточної назви або запропонувати нову назву в установленому законодавством порядку”, що не відповідає вимогам Закону», — наголосив Тарас Кремінь.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв, що Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендує змінити понад 1,4 тисячі назв сіл, селищ і міст України. Відповідне рішення Нацкомісії оприлюднене на її офіційному сайті.

Рішення ухвалили на виконання закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Воно містить 24 додатки, де надано рекомендації окремо щодо кожної області.

Як повідомила комісія, список розробила робоча група, до складу якої ввійшли фахівці-філологи та історики закладів  вищої освіти з усіх регіонів України.

Народний депутат Володимир В’ятрович вважає, що, формуючи ці списки, комісія вийшла далeко за мeжі визначeних законом повноважeнь.

За даними Фонду «Демократичні ініціативи», близько 59% українців підтримують перейменування топонімів, назви яких пов’язані з Росією, Радянським Союзом та Російською імперією. Прихильників перейменування є більшість в усіх регіонах країни, окрім півдня.

Фото: Уповноважений із захисту державної мови/фейсбук

 

 

Джерело матеріала
loader
loader