В Україні стартує вакцинація: хто першим отримає щеплення?
В Україні стартує вакцинація: хто першим отримає щеплення?

В Україні стартує вакцинація: хто першим отримає щеплення?

Сьогодні в Україні стартує вакцинація. Найпершими щепитимуть медиків, які працюють із хворими на коронавірус. Імунізація буде не публічною і провадитимуть її мобільні бригади. Як відомо, напередодні до Києва прибула перша партія проти COVID-19 сироватки пів мільйона доз індійського препарату Covishield. Його виготовляють на потужностях і за ліцензією - британсько-шведської компанії "AstraZenecа".

Днями цю вакцину МОЗ офіційно зареєстрував в Україні з позначкою "для екстреного медичного застосування". Це означає, що препарат досі не пройшов фінального етапу дослідження, але дозволений до використання в умовах світової пандемії.

За графіком, нова партія вакцини прибуватиме до України що 10 днів. Щеплення мають робити не пізніше ніж наступного дня після прибуття препаратів.

Віктор Ляшко, заступник міністра охорони здоров'я України, головний державний санітарний лікар України:

Вже з аеропорту Бориспіль вона доставлена на склад Укрпромпостач і на цьому складі проходить вхідний контроль, після контролю згідно з розподілом міністерства охорони здоров'я партія вакцини буде розфасована для кожної з областей нашої країни Разом з вакциною будуть доставлені шприци для ін'єкцій і бокси безпечної утилізації шприців.

Першими сироватку отримають Київ та область, Чернігів, Черкащина, Житомир та Вінниця. Кількість пунктів щеплення поступово збільшуватимуть.

Тетяна Коротченко, голова представництва "Crown Agents" в Україні:

Весь процес логістики від вивезення зі складу виробника до розвантаження на центральний склад МОЗ здійснюватиметься з дотримання усіх необхідних стандартів перевезення такого роду виробів. Тобто, умови температурного зберігання транспортування, вивантаження - були дотриманні повністю.

Імунізація проти COVID-19 є добровільною і безоплатною, нагадують в Мінохорони здоров'я, і відбуватиметься п'ятьма етапами. Спершу вакцинуватимуть медиків, мешканців будинків опіки, військових на Донбасі та літніх людей із тяжкими хронічними захворюваннями.

Віктор Ляшко, заступник міністра охорони здоров'я України, головний державний санітарний лікар України:

Вакцинація буде відбуватися на першому етапі на одній платформі, тобто тільки мобільними бригадами. З другого етапу розпочинаються дві платформи - це мобільні бригади і пункти щеплення. І мобільні бригади, і пункти щеплення будуть оплачуватися Національною службою здоров'я України в рамках окремого пакету в програмі медичних гарантій.

Українці від вісімнадцяти до шістдесяти років зможуть зробити щеплення вже на п'ятому етапі. Записатися на вакцинацію можна буде через інтернет та контакт-центр МОЗу. Щодо щеплень вестимуть суворий облік, усі дані вноситимуть у єдину електронну систему.

Теги за темою
Україна Коронавірус Вакцина пандемія Події Актуальні події
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader