Через коронавірус Україна зменшила виручку від експорту плодоовочевої продукції на 43%
Через коронавірус Україна зменшила виручку від експорту плодоовочевої продукції на 43%

Через коронавірус Україна зменшила виручку від експорту плодоовочевої продукції на 43%

Про це повідомляє east-fruit.

«За період лютий-червень 2020 року виручка України від експорту овочів і фруктів знизилася до $58,5 млн.

Роком раніше за цей же період, експортна виручка плодоовочевого сектора України становила $101,3 млн.

Три групи товарів в цей період забезпечували 64% всієї експортної виручки: волоський горіх, заморожені ягоди і фрукти і свіжі яблука», — йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що роком раніше в цей період на ці товарні позиції припадало 74% всього українського плодоовочевого експорту.

Відповідно, падіння експорту за ключовими експортним групам стало найбільш істотним — виручка від їх експорту знизилася рівно в півтора рази по відношенню до минулого року.

І якщо в 2019 році в цей період головну виручку Україні приносили яблука (близько 40%), то в 2020 році яблука за обсягом виручки були лише на третьому місці після горіхів і заморожених ягід і фруктів з питомою вагою в 16%.

«Найбільше в період пандемії коронавірусу знизилася експортна виручка від експорту українського яблука — в 4,5 рази, і це не дивлячись на те, що середня експортна ціни була значно вища за минулорічну.

Однак пандемія covid-19 тут ні до чого — навіть навпаки — вона стимулювала попит на яблука в країнах ЄС і накрутила ціни на них», — розповідає Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Він додає, що урожай яблук в Україні в 2019 році був порівняно невисоким, а внутрішній попит на тлі холодної весни і карантину, тільки виріс.

Тому високі ціни на внутрішньому ринку і дефіцит яблук робили експорт невигідним.

«Саме в експорті яблука за період з лютого по червень 2020 року включно Україна втратила найбільшу частину експортної виручки по відношенню до 2019 року — близько $26,6 млн.

На другому місці за обсягом зниження експортної виручки в даний період був волоський горіх.

Зниження виручки експортерів від поставок волоського горіха за кордон склали $9,4 млн або 36%», — пояснює експерт.

За словами Андрія Ярмака, з волоським горіхом ситуація кардинально відрізняється від ситуації з експортом яблука.

Тут чітко простежується залежність зниження обсягів експорту від глобальної пандемії коронавірусу.

Сезон почався в жовтні 2019 року із рекордних темпів експорту і перші три місяці сезону дали горіховодів гарний виторг.

«Однак уже в січні 2020 року, коли Китай закрився на карантин, експортний попит різко знизився і обсяги експортної виручки були значно нижче торішніх.

Різко знизився попит на український волоський горіх і в Туреччині.

Впали в рази поставки в країни Близького Сходу, що не було повністю компенсовано зростанням попиту на волоський горіх в країнах ЄС.

При цьому і середні оптові ціни також знизилися, що негативно відбилося на виручці», — зауважує Ярмак.

Проте, зниження експорту заморожених ягід і фруктів в лютому-червні 2020 року був менш значним — $1,5 млн або 10%.

Головною причиною було зростання конкуренції на ринку ЄС з боку постачальників заморожених ягід з країн Північної Африки: Єгипту і Марокко.

Це негативно позначилося на цінах, але загальний попит на заморожену ягоду продовжував залишатися досить високим, а зниження продажів в сегменті Ho.

ReCa було майже повністю компенсовано зростанням роздрібних продажів.

Слід додати, що четверте місце за обсягом експортної виручки України в аналізований період зайняла ріпчаста цибуля.

Відзначається збільшення експорту на 83% або на $3,1 млн.

В минулому році в цей час Україна імпортувала цибулю, а ціни були високими.

Цього року ціни на цибулю істотно нижче торішніх, та й в новому сезоні, поки що, ціни на цибулю дозволяють говорити про перспективу його експорту.

Джерело матеріала
loader
loader