Підвищення зарплат медикам на 50% можуть зруйнувати економіку: Супрун звернулася до Степанова
Підвищення зарплат медикам на 50% можуть зруйнувати економіку: Супрун звернулася до Степанова

Підвищення зарплат медикам на 50% можуть зруйнувати економіку: Супрун звернулася до Степанова

Уляна Супрун звернулася до міністра охорони здоров'я Максима Степанова. Вона зауважила, що згортання медреформи призведе до негативних наслідків.

Своє звернення вона опублікувала в своєму Facebook.

Зокрема, вона пояснила, що рішення щодо виділення на підвищені вдвічі зарплати лікарям 11 мільярдів гривень не просто не вирішать проблему, але й зроблять гірше.

"По-перше, причина, чому понад 300 закладів отримали менше коштів після початку реформи, нікуди не зникне. Говорячи медичною мовою, виплативши 11 мільярдів лікарням, ви дасте їм знеболювальне, але відмовитесь лікувати причину хвороби. Лікарі хочуть мати можливість заробляти більше постійно, спираючись на результати своєї праці, а не на жести щедрості від міністрів. По-друге, проблема з цим “рішенням” в тому, що життя не закінчується у цьому році. Зробивши виплату зараз, доведеться робити її також наступного року", – вважає Супрун.

Зокрема, вона звернула увагу, що навіть без цієї додаткової виплати бюджет на медичні послуги наступного року необхідно буде збільшити щонайменше на 24 мільярди гривень. Вже цьогоріч програма медичних гарантій складає 72 мільярди. Щоб забезпечувати фінансування лікарень хоча б на рівні цього року, бюджет потрібно буде збільшити до 96 мільярдів. І це без індексації на інфляцію.

"Це – обов'язкові видатки. Але, можливо, крім них ви також захочете збільшити фінансування на закупівлі ліків, медичну освіту, орфанних хворих або інші важливі напрямки. Таким чином, уже влітку вам доведеться подати до Міністерства фінансів України запит на додаткові 30-40 мільярдів гривень. І це без вашої ініціативи виплатити додаткові гроші на зарплати. На жаль, у міністра фінансів не буде таких грошей для вас. Падіння української економіки через необхідність перебувати на карантині можна буде порівняти з 2014 роком. Тоді Україна внаслідок грабунку режиму Януковича та війни втратила близько 9% від ВВП. Як і тоді, у 2021 році Україна не лише не дозволить собі додаткових видатків, але й уряд буде вирішувати серйозне завдання –– як забезпечити хоча б мінімальні зобов'язання перед людьми", – додала ексміністерка охорони здоров'я.

Максим Степанов, Реакція суспільства на вашу заяву про повернення до старого порядку в медицині показала, що критична...

Опубліковано Уляна Супрун Понеділок, 11 травня 2020 р.

Натомість Супрун закликала Степанова зупинити виправляння реформи та її аудити, і зосередитися на виправленні невдалої підготовки до її початку.

Раніше повідомлялося, що міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що заробітна плата медикам має збільшитися щонайменше втричі – до 25 тисяч гривень.

 

Джерело матеріала
loader
loader