Про їжу для мозку розповіла невролог-психотерапевт Людмила Підкуймуха.
Багато триптофану міститься в бананах та у хлібі грубого помолу.
Але для того, щоб вуглеводи, які містяться у складі хліба запустили процес вироблення триптофану, їсти його потрібно до початку приймання їжі багатої білками (сир, м'ясо), інакше інші амінокислоти не дозволять триптофану потрапити в головний мозок.
Для синтезу серотоніну також потрібен вітамін В6, а він у нас в значній кількості є в зернах злаків і молюсках.
Відчуття задоволення від чогось дає нам дофамін.
Фолієва кислота, потрібна для синтезу дофаміну, міститься в достатній кількості в броколі, телячій печінці.
Салат, шпинат, капуста, паприка багаті таким "опіатом" як цитофін, який теж володіє властивістю покращувати настрій.
В молоці є морфіноподібна речовина казоморфін, а в шоколаді – андамін, речовина, яка викликає таку ж збуджувальну дію як гашиш.
М'ясо курки, індички й тунця містить багато амінокислоти тирозину.
Тирозин сприяє підвищенню енергії та швидкості реакцій в мозку, підвищуючи рівень допаміну і норадреналіну.
Ще одна речовина, яка підвищує настрій – капсаїцин.
Він міститься в гострому перці.
Саме він надає гостроти перчині.
У відповідь на печіння, яке стимулює нервові закінчення в ротовій порожнині, мозок виділяє ендорфіни – речовини, які покращують настрій).
При стресах організм також потребує адаптогенів – речовин, що підвищують здатність адаптивних систем.
Це зелений чай, женьшень, комбучі, лимонник.
Підбирайте для своєї нервової системи правильну їжу.