/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2Fda6d71052c41df847bb95dc02d25fe93.jpg)
Назвали дієту, яка покращує здоровʼя печінки: нові наукові дані
Неалкогольна жирова хвороба печінки, або стеатоз, сьогодні спостерігається приблизно у кожної третьої людини на планеті, пише 24 Канал з посилання на Nutrients.
При цьому захворюванні в клітинах печінки накопичується надлишок жиру, що з часом може призвести до запалень, фіброзу, розвитку діабету другого типу, ожиріння й навіть раку.
Середземноморська дієта позитивно впливає на печінку
Науковці з Університету Ровіра-і-Віргілі (Іспанія) провели масштабний аналіз: вони розглянули дані 13 клінічних досліджень, у яких брали участь 926 пацієнтів із діагностованим стеатозом печінки.
Результати виявилися багатонадійливим: перехід на середземноморський раціон помітно знижував вираженість симптомів хвороби. Окрім цього, позитивний ефект спостерігався також за умов інтервального голодування.
Таке харчування сприяло зниженню ваги, нормалізації рівня цукру в крові й зменшенню запальних процесів – усе це позитивно впливає на стан печінки,
– зазначають автори публікації.
У чому секрет середземноморської дієти? Її основа – свіжі овочі й фрукти, цільнозернові продукти, горіхи, оливкова олія, риба та птиця. Водночас мінімізуються споживання цукру, червоного м’яса та будь-яких ультраоброблених продуктів.
Експерти радять робити акцент саме на такому раціоні, щоб не лише підтримувати здоров’я печінки, але й покращувати стан організму загалом.

