/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F8e506911ca5eb24fe719ea4874089e20.jpg)
Ціни на курятину зростають: птахівники назвали причини
Ціни на курятину зростають: птахівники назвали причини
Ціни на м'ясо птиці зростають в Україні.
Про це повідомив виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко в коментарі УНІАН.
«М'ясо птиці з початку року здорожчало на 7%, а порівняно з квітнем минулого року — на 11,5%. Попри стрімке зростання собівартості, виробники за рахунок власних резервів та зменшення прибутків стримували здорожчання м'яса птиці. Однак вимушені були поступово підвищувати відпускні ціни для компенсації втрат попередніх періодів», — заявив фахівець.
Таким чином, зростання цін є відтермінованим у часі явищем.
Карпенко зазначив, що до росту собівартості виробництва продукції птахівництва призвело, перш за все, здорожчання зернових і продуктів переробки олійних культур протягом року на 30-50%.
«До того ж через спалахи пташиного грипу в ЄС було знищено багато племінного поголів'я, що призвело до дефіциту племінної продукції, яку Україна на 100% імпортує. Відповідно, протягом березня – квітня ціни на інкубаційні яйця і добовий молодняк зросли на 20-40%, що не могло не позначитись на собівартості продукції», — додав виконавчий директор «Союзу птахівників».
Серед інших факторів зростання цін він виділив дефіцит робочої сили, підвищення військового збору до 5% та загальні інфляційні процеси в українській економіці. Ці фактори і надалі впливатимуть на підвищення цін на курятину, яка, незважаючи на подорожчання, залишається найдешевшим та найдоступнішим видом м’яса для українців.
Зазначається, що станом на 20 травня курячі стегна в Україні коштують у середньому 129,37 грн/кг. Вартість курячого філе становить у середньому 219,37 грн, тоді як курячі тушки коштують 109,80 грн.

