Дієта з кави, вина, шоколаду та фруктів знизила ризик порушення обміну речовин
Дієта з кави, вина, шоколаду та фруктів знизила ризик порушення обміну речовин

Дієта з кави, вина, шоколаду та фруктів знизила ризик порушення обміну речовин

Бразильські вчені провели найбільше, за їхніми словами, дослідження, присвячене зв’язку вживання поліфенолів із розвитком метаболічного синдрому, а також захисту від серцево-судинних захворювань. З’ясувалося, що споживання продуктів із високим вмістом поліфенолів знизило ризик розвитку порушення обміну речовин на 23%. Поліфеноли — природні хімічні сполуки, які містяться у різних рослинних продуктах. Особливо багато їх у фруктах, ягодах, горіхах, овочах, насінні, каві, какао та вині. Відомо, що ці речовини мають численні корисні для організму властивості — антиоксидантні та протизапальні, — а також сприяють правильному функціонуванню ШКТ, контролюючи кишковий мікробіом.

Вчені з Університету Сан-Паулу (Бразилія) не тільки доповнили цей список, але й провели дослідження на великій вибірці, щоб показати, що ефект від вживання поліфенолів справді значимий. Вибірка становила 6387 осіб, середній вік становив 49,8 року, 65% із них — жінки. Висновки вчених представлені у виданні Journal of Nutrition. Дослідники наголосили на зв’язку вживання кави, вина, шоколаду та фруктів з метаболічним синдромом — сукупності метаболічних порушень та гормональних змін, які асоціюють з ризиком розвитку серцево-судинних захворювань.

Метаболічний синдром — бич сучасності, його поширеність зростає в усьому світі загрозливими темпами. Наприклад, у тій же Бразилії з 2013 до 2022 року вона зросла з 29,6% до 33%. Раніше вчені вже знаходили кореляції між порушенням обміну речовин та дієтою з низьким вмістом поліфенолів, але такі дослідження вирізнялися невеликою вибіркою.

«Результати нашого дослідження не залишають місця для сумнівів: дотримання дієти, багатої на поліфеноли, може бути цінною стратегією для зниження ризику серцево-судинних захворювань і запобігання метаболічного синдрому», — поділилася думкою співавтор роботи, професор Медичної школи Університету Сан-Паулу Ізабелла М. Benasen.

Читайте також -  Глобальна киснева криза ставить під загрозу мільйони життів

З 6387 учасників метаболічний синдром розвинувся у 2031 особи. Він характеризувався як мінімум такими ознаками: абдомінальним ожирінням, високим артеріальним тиском, підвищеними рівнями цукру в крові, а також тригліцеридів та ліпідів. Вчені порівняли раціон (інформацію про нього отримали під час опитувань) учасників і з’ясували: ті, хто вживав до 469 міліграмів поліфенолів (у перерахунку на чисту речовину) на день, мав знижені ризики розвитку метаболічного синдрому на 23% порівняно з тими, у щоденному раціоні 7мл було до.

Вживання фенольних кислот (особливий клас поліфенолів, що містяться у великій кількості у каві, червоному вині та чаї) знижувало ризик на аналогічну величину. Дієта з високим рівнем флаван-3-олів, яких багато в червоному вині, знизила можливість розвитку порушення обміну речовин на 20%, а вживання шоколаду — на 10%. Незалежно від інших факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань, таких як стать, вік, наявність шкідливих звичок та рівня фізичної активності, в учасників, які споживали більше поліфенолів, ймовірність розвитку підвищеного артеріального тиску або інсулінорезистентності була в 30 разів нижчою, ніж в інших, а ризик підвищення рівня тригліцеридів.

Источник материала
loader
loader